Hrvatska-BiH-CG 2014-2020

Turistička zajednica HNŽ/K najavljuje nove projekte

Odobrena su dva projekta u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-CG 2014-2020.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 11. 2019. u 19:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica HNŽ/K u narednom će periodu implementirati nekoliko projekata u suradnji sa projektnim partnerima iz regije.

Naime,  odobrena su dva projekta u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-CG 2014-2020.

Prvi projekat je sa akronimom WRECKS4ALL i punim nazivom „ Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude“  ukupne vrijednosti cca 290.000 € i periodom implementacije od  24 mjeseca.

Osim Turističke zajednice HNŽ/K, partneri u ovom projektu su Pomorski fakultet Kotor (CG),  kao vodeći partner, potom Turistička organizacija Bar (CG), te partneri iz Hrvatske Sveučilište u Splitu - Pomorski fakultet i Hrvatski pomorski muzej Split (CRO)                     

Glavni cilj projekta je doprinijeti jačanju i raznolikosti turističke ponude, zasnovane na podvodnoj kulturnoj baštini regije Istočni Jadran kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju brodskih olupina i druge jedinstvene podvodne kulturne baštine. Jedan od ciljeva je i poboljšanje upravljanja destinacijama i turističke valorizacije podvodnih kulturnih nalazišta istočne jadranske regije, kao i povećanje dostupnost različitih tipologija podvodnih mjesta korištenjem virtualne i proširene stvarnosti .

Očekuje se kako će projekt rezultirati povećanju razvoja pametnog i održivog ronilačkog turizma, temeljenog na podvodnoj kulturnoj baštini, omogućavajući  pristup široj javnosti, putem inovativnih digitalnih tehnologija.

Drugi projekt je sa akronimom EXCHANGE  i punim nazivom „ Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode“, vrijednosti  od cca 368.000,00 €.

Partneri  Turističkoj zajednici HNŽ/K u ovom projektu su  Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje Dubrovnik, Akvarij (CRO) – kao vodeći partner, Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora  Kotor(CG),Turistička organizacija Kotor (CG), te Park prirode Hutovo blato (BiH).   

Glavni cilj projekta je ojačati i diverzificirati turističku ponudu kroz istraživanje prekogranične biološke raznolikosti vode i omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Također,  jedan od ciljeva je razviti i implementirati EXCHANGE kao novu turističku ponudu u prekograničnoj regiji, te  omogućiti  bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine u prekograničnoj regiji.

Planirane aktivnosti koje će Turistička zajednica HNŽ/K implementirati u sklopu projekta su:  razvoj  prekogranične turističke infrastrukture - pješačka staza Mostar i Neretva, uređenje obala rijeka Neretve i Radobolje, rekonstrukcija i obnova postojećih kanalizacijskih cijevi, kupovina i postavljanje pneumatske brane, kupovina i ugradnja pumpne stanice koja će biti smještena u koritu rijeke Neretve i ugradnja potrebnog cjevovoda, kako bi se osigurala dodatna količina vode u kanalima Radobolje tijekom ljetnih mjeseci, te brojne druge aktivnosti.

Osim navedenih, Turistička zajednica HNŽ/K  je takodjer  dobila i već počela sa implementacijom projekat u okviru MED programa.

Akronim projekta je SMARTMED, a puni naziv „ Osnaži Mediteran za SMART turizam“  sa trajanjem od 34 mjeseca i budgetom od 35.000,00 €.

Vodeći partner ovog projekta  je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Sektor za strateško planiranje i provođenje programa i projekata Europske unije, a ostali partneri su iz turističkih regija Francuske, Italije, Portugala , Španjolske, Slovenije, Grčke i drugih.

Cilj projekta je promicanje područja Mediterana kao atraktivnog, pametnog i inkluzivnog odredišta, osnaživanjem javnih i privatnih sudionika u turističkom sektoru, uspostavljanjem mediteranske turističke suradnje kao zajedničke platforme za zajedničko djelovanje i jačanje kapaciteta svih dionika u turističkom poslovanju i kreiranje politika za jačanje konkurentnosti i atraktivnosti  mediteranskih destinacija, razvijanjem prenosivog i održivog SMART turističkog poslovnog modela, uzimajući u obzir svjetske turističke trendove.

Pored ova tri projekta , Turistička zajednica HNŽ/K  je također  započela sa implementacijom projekta koji je odobren od strane Vijeća  za regionalnu saradnju (RCC),  a koje uključuje članove međunarodne zajednice i donatore o temama koje su važne i zanimljive za  zemlje jugoistočne Europe.

 Projekt „Razvoj i promocija turizma“,  koji financira EU i provodi RCC, radi na stvaranju zajedničkih i međunarodno konkurentnih kulturnih i avanturističkih turističkih ponuda u šest ekonomija zapadnog Balkana (WB6), koje će privući više turista u regiju, produžiti njihov boravak, povećati prihode i doprinijeti rastu i zaposlenosti.

Naziv projekta je  „Valorizacija kulturne baštine turističkih destinacija Mostar i Podgorica“, vrijednosti  59.173,06 € i periodom trajanja od 9 mjeseci.

U ovom projektu Turistička zajednica HNŽ/K surađuje sa  Turističkom organizacijom Podgorice, a glavni cilj je doprinijeti povećanju ekonomskih efekata od turizma u destinacijama Mostar i Podgorica, kao i unapređenje turističke ponude kroz razvoj i promociju kulturne rute navedene dvije destinacije.

Očekuje se kako će projekt rezultirati zajednički razvijenom kulturnom rutom destinacija Mostar i Podgorica, te promovirati novu ponudu- rutu koja povezuje dva odredišta.

Detaljnije informacije o svim aktivnostima u okviru ovih projekata mogu se dobiti od zamjenika direktora TZ HNŽ/K , Temim Semira (telefon 061 164 940).

Kopirati
Drag cursor here to close