Arhitekt

Sin Džemala Bijedića tuži federalnu vladu zbog 'Staklene banke'

Zgrada je poznata kao jedinstvena građevina koja je napravljena 80-ih godina i plijenila je pozornost svojom ljepotom, ali nikad nije bila stavljena u funkciju i poslije rata predstavlja opasnost kao ruševna zgrada u centru grada.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 10. 2021. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljeni arhitekta Dragan Bijedić, koji je projektirao zgradu "Staklena banka" u Mostaru, tuži Vladu Federacije BiH zbog autorskih prava, jer nakon što je postala vlasnik tog objekta, njegovi pokušaji za razgovore su, kako tvrdi, iz te institucije bili ignorirani.

Bijedić za portal Klix da je sa službenicima iz Federalne vlade pokušavao razgovarati u više navrata s ciljem da nađu zajedničko rješenje, ali bezuspješno i da je nakon brojnih ignoriranja bio primoran angažirati odvjetnika i pravnim putem se boriti za svoja autorska prava.

Sve u ruke uzela odvjednica Kalajdžić

"Kad je Vlada Federacije BiH kupila zgradu na osnovu mojih idejnih skica, gdje sam im potvrdio da mogu stati sve njihove službe, onda sam počeo da radim u firmi i napravili smo neka idejna rješenja. Ta idejna rješenja su pomogla da se Vlada FBiH odluči da kupi tu zgradu", tvrdi Bijedić.

Naglašava kako je taj proces vodila Zajednička služba Vlade Federacije BiH, ali kako je došlo do smjene odgovornih ljudi iz Zajedničke službe Vlade FBiH, nastali su i problemi.

"Sve je uzela u ruke Edita Kalajdžić, koja, vidim i u respiratore se razumije, a razumije se i u arhitekturu i sve i svašta. Zvao sam je prije nego što pokrenem bilo šta, ali nije htjela da stupi sa mnom u kontakt. Onda sam se konsultirao s odvjetničkim uredom i ustanovili smo da ja imam sva prava, pogotovo zato što objekt nikada nije bio primljen", govori arhitekta mostarske "Staklene banke".

"Da je objekt bio primljen i korišten, onda ja kao autor ne bih imao nikakva prava, ali objekt nikad nije primljen, jer je počeo rat i ja imam sva autorska prava, ali gospođa Kalajdžić to negira. Tražila je i stručno mišljenje Instituta za intelektualno vlasništvo, ali sam i ja tražio stručno mišljenje i dobio informaciju da Vlada FBiH nije rekla da objekt nikada nije primljen i na osnovu toga ja imam svoja autorska prava", smatra Bijedić.

Zgrada je poznata kao jedinstvena građevina koja je napravljena 80-ih godina i plijenila je pažnju svojom ljepotom, ali nikad nije bila stavljena u funkciju i poslije rata predstavlja opasnost kao ruševna zgrada u centru grada.

Zgrada u lošem stanju 

Vlada Federacije kupila je za gotovo šest milijuna KM, još 2017. godine zgradu za smještaj svojih ministarstava i institucija od Gospodarske banka d.d. Mostar u likvidaciji, a sam objekt bio je ranije na prodaji pet puta.

Iako bi Vlada FBiH stavljanjem ovog objekta u funkciju uštedjela 750.000 KM godišnje revizori kažu kako će se do useljenja za prilagodbu zgrade potrošiti još skoro 10 milijuna KM.

Istodobno, Staklena banka, koja je izgrađena prije 30 godina i nikad nije potpuno dovršena, a u analizi Građevinskog fakulteta opisana je kao zgrada u lošem stanju te da su ''svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kojem slučaju, ne zadovoljava''

Kopirati
Drag cursor here to close