Investicije

Salkić: Vjetroelektrana Podveležje bi trebala biti u pogonu 2019.

Salkić ističe i da je prije nekoliko dana EPBiH objavio tender za provođenje projekta sistema malih hidrocentrala na Neretvici.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 05. 2018. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u 'Elektroprivredi BiH' (EPBiH), u razgovoru za 'Dnevni avaz' govorio je o provedbi ključnih projekata koji su bitni za građane, a u njegovom su resoru djelovanja. Tako otkriva da je puštanje u pogon vjetroelektrane Podveležje, na što se čeka već desetljeće planirano za posljednji kvartal 2019. godine.

"Realizacija ovog projekta značajno će povećati udio obnovljivih izvora u ukupno instaliranoj snazi EPBiH i omogućiti proizvodnju 120 gigavat-sati energije", kaže Salkić.

Prema riječima Salkića, ukupna vrijednost radova je 83 milijuna eura, a riječ je o prvoj vjetroelektrani koja bi trebala početi s radom u sistemu EPBiH. U finalnoj fazi je isporuka i ugradnja i vjetroagregata.

Kada je u pitanju toplovod Kakanj - Sarajevo, EPBiH je napravila veliki iskorak u provedbi tog projekta, što svjedoči i nedavno potpisivanje sporazuma o izgradnji idejnog projekta.

Idejno rješenje, kako je pojasnio, odabrat će trasu toplovoda i pokazati stvarni obim potrebnog investiranja. Prema Studiji, vrijednost projekta je 230 milijuna KM, čime će značajno biti osigurana energetska neovisnost Sarajeva tijekom zimskog perioda.

"Studija izvodljivosti koja je urađena ranije pokazala je potpunu opravdanost, a projicira smanjenje cijene toplotne energije u Sarajevu sa oko 100 maraka po megavat-satu na 53 KM. Ova cijena će biti još manja nakon povrata investicionog ulaganja odnosno nakon devet godina", ističe Salkić.

Što se tiče Bloka 7 TE Tuzla, najveće poslijeratne investicije u BiH, vrijedne 1,4 milijarde KM, Salkić navodi da se sada čeka odobrenje Parlamenta FBiH. "Parlament FBiH treba dati suglasnost na ugovor s kineskom 'Exim' bankom i tekst garancije FBiH kako bi ugovor o realizaciji projekta stupio na snagu", kaže Salkić.

Salkić ističe i da je prije nekoliko dana EPBiH objavio tender za provođenje projekta sistema malih hidrocentrala na Neretvici.

"Okvirna vrijednost je 11 milijuna KM i odnosi se na građevinski dio radova. Ranije je pokrenuta javna nabavka elektromehaničke opreme. EPBiH će fazno raditi na izgradnji 15 malih hidroelektrana na rijeci Neretvici", navodi Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close