Nakon 26 godina

Prvi moderni talgo vlak stigao u Bihać

Djeca do 4 godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 07. 2018. u 19:33 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talgo vlak koji je jutros krenuo iz Sarajeva stigao je na Željezničku stanicu u Bihaću bez kašnjenja, u 17:08 sati. Tako je u grad na Uni, prvi put nakon 26 godina stigao suvremeni elektrovučni vlak.

"Izuzetno je ugodno, čak mogu reći i opuštajuće. Odlična stvar, pogotovo za nas studente koji često putujemo na relaciji Bihać – Sarajevo. Drago mi je da sam imala priliku putovati odmah prvim vlakom", rekla je Bišćanka Amela, koja studira u Sarajevu.

Ovim su Željeznice Federacije BiH i definitivno uspostavile liniju Sarajevo - Bihać - Sarajevo, te realizirale projekt elektrifikacije Unske pruge. U osposobljavanje 47 kilometara Unske pruge od Bihaća do Blatne, uloženo je dva milijuna i 800 tisuća maraka. Vlada Federacije BiH projekt je financirala s 2,3 milijuna, dok su Željeznice Federacije izdvojile 500.000 KM vlastitih sredstava.

"Veliki je uspjeh, ali i zadovoljstvo što smo napokon Bihać uvrstili na mapu željezničkog – putničkog prometa u BiH. To je posebna satisfakcija za sve nas koji smo insistirali na realizaciji ovog projekta. Zaista je suvišno govoriti o značaju Unske pruge", istaknuo je direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić.

"Putovali smo s osmijehom na licu. Siguran sam da smo usrećili brojne Krajišnike i da smo ovim pokazali koliko nam je stalo do ovog kraja države. Osim Unske pruge, tu je još nekoliko važnih projekata za USŽ, tako da ovdje ne stajemo", riječi su premijera FBiH Fadila Novalića, koji je također doputovao prvim vlakom u Bihać.

Cijena karte u jednom smjeru je 36,70 KM, dok će se za povratnu morati izdvojiti 59,10 maraka sa popustima koje putnici ostvaruju po odgovarajućim osnovama. Pored povlastice za povratna putovanja ŽFBiH, u skladu sa svojom komercijalnom politikom, nude putnicima i čitav niz drugih komercijalnih povlastica za određene kategorije putnika.

Povlastica od 30 % odobrava se kod putovanja u grupi od najmanje šest odraslih putnika. Istu povlasticu uživaju i studenti, umirovljenici, osobe starije od 60 godina života, novinari i ratni vojni invalidi. Djeca starosne dobi od 4 – 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratioci, kao i grupe veće od 30 putnika imaju povlasticu 50 % od redovne vozne cijene. Kod korištenja povlastice putnici moraju imati propisan osnov za povlasticu.

Djeca do 4 godine starosti ostvaruju pravo na besplatnu vožnju.

Prema planiranom redu vožnje, vlak će već od sutra iz Sarajeva kretati u 16 sati, a na sjeverozapad BiH stizati u 00:28 sati. Polazak iz Bihaća je u 01:57, odnosno povratak u glavni grad BiH u 10:28 sati.

Vlakovi sa Talgo garniturama koji će prometovati na relaciji Sarajevo – Bihać- Sarajevo imaju u svom sastavu i kola za spavanje, ukupno pet kabina sa po dva posteljna mjesta u svakoj kabini. Vozna karta sa dodatkom za korištenje posteljnog mjesta u kolima za spavanje za jedan pravac na relaciji Sarajevo-Bihać, odnosno Bihać-Sarajevo iznosi 60,70 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close