350 milijuna eura

Privatni donatori obećavaju pomoć za obnovu Notre-Dame

"Od jučer slušam da će potrajati deset godina, kakva glupost!", rekao je bivši ministar kulture Jack Lang za France Presse ispred crkve u utorak. Zauzeo se umjesto toga da se provede ambiciozan trogodišnji projekt obnove.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 04. 2019. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijarderi i privatni donatori obećali su u utorak stotine milijuna eura za obnovu katedrale Notre Dame u Parizu koja je uništena u velikom požaru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će katedrala biti obnovljena nakon što su se njezin krov i toranj urušili u noći u ponedjeljak u požaru za koji se vjeruje da je povezan s velikim radovima na njezinoj rekonstrukciji.

Francuski milijarder Bernard Arnault najavio je da će on i konglomerat za luksuznu robu LVMH koji kontrolira dati 200 milijuna eura za obnovu katedrale. Nešto prije, njegov suparnik Kering, modna grupa koju je osnovao milijarder Francois Pinault, ponudila je 100 milijuna eura za pomoć "potpunoj obnovi Notre Dame".

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo također je u utorak najavila da će grad donirati 50 milijuna eura i da će predložiti održavanje međunarodne donatorske konferencije u tjednima koji dolaze kako bi se koordiniralo obećanja za obnovu tog gotičkog spomenika.

Privatna francuska Zaklada Heritage na svojoj je internetskoj stranici objavila poziv za donacijama (www.fondation-patrimoine.org), a nekoliko stranica postavljeno je i na portalu za prikupljanje donacija Leetchi. Regija Ile-de-France koja obuhvaća širu parišku regiju osigurat će isto tako deset milijuna eura.

Za obnovu katedrale, koju svake godine posjeti više od 13 milijuna ljudi, u prosjeku više od 35.000 na dan, bit će potrebni specijalizirani obrtnici i rijetki minerali.

Direktor jedne francuske tvrtke za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov.

"Radovi će sigurno potrajati godinama, čak desetljećima, i bit će potrebne tisuće kubičnih metara drveta. Morat ćemo pronaći najbolje primjerke, velikih promjera", rekao je Sylvain Charlois, iz Charlois grupe u Murlinu, za radio postaju.

UNESCO je također obećao da će biti "uz Francusku" u cilju obnove katedrale, koja je 1991. upisana na popis svjetske baštine.

"Već smo u kontaktu sa stručnjacima i spremni smo poslati hitnu misiju da procijeni štetu, spasi što se spasiti može i započnemo pripremu kratkoročnih i srednjoročnih mjera", rekla je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Obnova će vjerojatno koštati stotine milijuna eura i trajati nekoliko godina, ako ne desetljeća, iako su stručnjaci odahnuli što šteta nije i gora.

No mnogi dužnosnici pozivaju vladu da mobilizira resurse za brzu obnovu katedrale.

"Od jučer slušam da će potrajati deset godina, kakva glupost!", rekao je bivši ministar kulture Jack Lang za France Presse ispred crkve u utorak.

Zauzeo se umjesto toga da se provede ambiciozan trogodišnji projekt obnove.

"Moramo postaviti kratak rok, kao što smo činili i prije s drugim izvanrednim radovima", rekao je.

Katedrala je bila u fazi obnove vrijednoj 11 milijuna eura što je financirala država kako bi se otklonila šteta koju su uzrokovali vrijeme, zagađenje i vremenske neprilike.

Kopirati
Drag cursor here to close