Posljednji sati ...

Potpis je pao, radnici ljuti zbog šutnje

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 07. 2019. u 22:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zadužuju se direktori i rukovoditelji da odmah rasporede radnike sukladni potrebama procedure gašenja, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva", stoji u odluci koju je popisao direktor Aluminija Dražen Pandža, gdje se nalaže svim direktorima, rukovoditeljima i radnicima da se odmah pristupi sukladno Proceduri gašenja proizvodnje.

  / Odluka o gašenju Aluminija d.d. Mostar

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" kazao je za Avaz da je žalosno da im se nakon šest sati blokade nitko od hrvatskih ministara nije obratio.

"Poslali su na nas specijalce i koji su uz upotrebu sile sklonili nas s prometnice. Ali ono što je sigurno da nećemo odustati i nećemo ići kućama. Razmišljamo o tome gdje ćemo nastaviti prosvjede u gradu. Hoće li to biti pred nekom hrvatskom institucijom, vidjet ćemo", kazao je Biokšić.

Radnici Aluminija žalosni čekaju ponoć: Mislimo da je ovo kraj

Radnici Aluminija okupili su se u utorak u večernjim satima u krugu tvornice gdje čekaju ponoć kada je najavljeno gašenje struje ovom hercegovačkom gigantu. Tekst članka se nastavlja ispod banera Miro Zelenika, koji u Aluminiju radi od 1982. godine kaže kako situacija nikada nije bila gora.

Točno u ponoć Aluminij ostaje bez napajanja električnom energijom, a to znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, a oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je vezano uz ovu kompaniju. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

 

Čović kratko: Iscrpili smo sve

"Iscrpili smo sve mogućnosti'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u Bihaću gdje je boravio u posjeti.

Naime, Čović i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto tijekom današnje posjete Bihaću naglasili su posebnu zainteresiranost za sustavno rješavanje pitanja funkcioniranja Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II", te važnost konkretnog angažmana nadležnih državnih institucija kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama.

Kopirati
Drag cursor here to close