Pripremite živce na vrijeme

Počinju radovi na tunelu Crnaja, očekuju se gužve

To znači da će se npr. od Sarajeva do Mostara putovati satima. Ili dugotrajno čekati u kolonama kod tunela Crnaja. Struka je skeptična prema obećanjima nadležnih.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 09. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon brojnih najava i odgađanja, započinje rekonstrukcija tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Konjic – Jablanica. Nadležni građane pozivaju na strpljenje i tvrde, neće se ponoviti scenarij iz tunela Vranduk. Stručnjaci skeptični – tvrde rekonstrukcija u ovom trenutku je nepotrebna avantura, piše N1.

Ukupno 550 metara dug tunel Crnaja jedan je od najlošijih u BiH. Loša rasvjeta, mnogo vode i rupa svakodnevna su slika. Rekonstrukcija tunela Crnaja planirano je da traje 16 mjeseci ili do kraja svibvnja naredne godine.

Ovo je jedan od najprometnijih putnih pravaca u zemlji i očekuju se velike gužve. Vlada je zadužila izvođača da dinamiku izvođenja radova prilagodi gustini prometa.

Kako Bljesak.info neslužbeno doznaje, radovi započinju za desetak dana. Promet će se po danu odvijati naizmjenično, a tijekom noći tunel će biti zatvoren.

"Alternativni pravci na kojima se može odvijati promet su: M-16.2. Bugojno – Jablanica; M-16.4. Bugojno – Nević Polje; M5 Kaonik – Lašva M18 i M18.1 Sarajevo – Foča; M-20 Foča – Trebinje; M-17 Sarajevo – Jablanica”, kazali su za N1 iz Ministarstva prometna FBiH.

To znači da će se npr. od Sarajeva do Mostara putovati satima. Ili dugotrajno čekati u kolonama kod tunela Crnaja. Struka je skeptična prema obećanjima nadležnih.

”Problem je tamo podzemnih voda, specifičan je hidrogeološki položaj i sastav terena. Radi se o dolini rijeke Neretve, o vrlo složenim uvjetima za realizaciju bilo kakvog projekta. Sve je to trebalo imati na umu kada se donijela odluka da se sutra krene s ovim poslom”, kazao je za N1 Munir Jahić, profesor građevinske struke, nekadašnji ministar za prostorno planiranje.

Građani se još sjećaju dugotrajnog višemjesečnog čekanja i gužvi kod tunela Vranduk. Profesor Jahić napominje, da imamo autoput, radovi na magistralnim putevima ne bi uzrokovale kolaps i velike štete

"Da se vodilo o svemu ovome računa, mi smo već davno prema moru trebali da imamo autoput, bez ikakvih problema od Daytona na ovamo. Ali, treba znati”, istaknuo je Jahić.

Podsjetimo, od rekonstrukcije tunela Crnaja Vlada Federacije već je jednom odustala, nakon rekonstrukcije tunela Vranduk. Ideja je ponovo zaživjela, iz financijskih razloga. Prema ugovoru, rekonstrukcija će koštati 12,8 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close