35.000 metara četvornih

Otvoren novi putnički terminal splitske Zračne luke

Direktor splitske Zračne luke Lukša Novak je rekao kako se ove godine u toj zračnoj luci očekuje povećanje prometa putnika za osam posto u odnosu na lanjskih 3,1 milijun putnika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 07. 2019. u 21:00 Bljesak.info
Otvoren novi terminal u splitskoj zracnoj luci

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi putnički terminal splitske Zračne luke površine 35.000 metara četvornih, u čiju je izgradnju investirano 450 milijuna kuna, službeno je otvoren u subotu a svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Osmišljeno proširena Zračna luka Split dat će novu dimenziju Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Dalmaciji te će omogućiti protočniji promet putnika pošto je dosadašnjih 12-13 tisuća metara četvornih bio preskučen prostor. S ovih 35.000 metra četvornih imamo modernu zračnu luku," rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je to izrazito vrijedan projekt unaprjeđenja infrastrukture zračnih luka u Hrvatskoj, podsjetio je na otvaranje obnovljenih zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku, da se ulaže u zadarsku zračnu luku, kao i u u zračne luke na  Braču i Lošinju.

"Hrvatska prometna infrastruktura u zračnim lukama dobiva novu kvalitetu," rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, taj projekt splitske zračne luke, koji je počeo i završen u mandatu sadašnje Vlade, posebno je značajan jer vrijedi 450 milijuna kuna, uložena su vlastita novčana sredstva zračne luke, uz kreditiranje Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a izvođači radova bile su hrvatske kompanije.

Novim putničkim terminalom, kako je rekao Plenković, ove godine će se omogućiti promet oko 3,3 milijuna putnika, a u budućnosti bi godišnji promet mogao dostići pet milijuna putnika.

Direktor Lukša Novak: Očekujemo povećanje prometa putnika za osam posto 

Direktor splitske Zračne luke Lukša Novak je rekao kako se ove  godine u toj zračnoj luci očekuje povećanje prometa putnika za osam posto u odnosu na lanjskih 3,1 milijun putnika.

"Ovo je povijesni događaj ne samo Zračne luke Split nego i zračnog prometa u Hrvatskoj," istaknuo je Novak. Dodao je kako je novi putnički terminal splitske Zračne luke "izvanredno arhitektonsko djelo."

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako je uprava splitske Zračne luke dobro pripremila projekt novog terminala. Ponovio je kako će se nastaviti realizacija velikih projekata u prometnoj infrastrukturi vrijednih oko 20 milijardi kuna što će se financirati, kako je rekao, uglavnom iz europskih fondova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close