Preusmjeravanje

Od 6. travnja svi putnici idu kroz novi istanbulski aerodrom

Tako će i putnici iz Sarajeva stizati na novi istanbulski aerodrom, a iz ovog bh. grada za Istanbul trenutno leti 'Turkish airlines' na 'Ataturk' aerodrom, dok 'Pegasus' slijeće na 'Sabiha Gokcen'.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 03. 2019. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad u kojem istok susreće zapad i obratno - Istanbul, dobio je novi 'Aerodrom Istanbul''. Ovaj aerodrom trenutno je najveći na svijetu čija je izgradnja koštala preko 10 milijardi eura.

Nacionalni avio prijevoznik 'Turkish airlines', čiji je ovo matični aerodrom pri povezivanju istoka i zapada, na svojim internetskim stranicama obavijestio je putnike kako će svi letovi sa sadašnjeg 'Ataturk' aerodroma u potpunosti biti prebačeni do 6. travnja u 2 sata ujutro.

Tako će i putnici iz Sarajeva stizati na novi istanbulski aerodrom, a iz ovog bh. grada za Istanbul trenutno leti 'Turkish airlines' na 'Ataturk' aerodrom, dok 'Pegasus' slijeće na 'Sabiha Gokcen'.

Kroz novi aerodrom planirano je da na godišnjem nivou prođe oko 150 milijuna putnika, što je značajno više u odnosu na dosadašnje brojke na 'Sabiha Gokcen' i 'Ataturk' aerodromu. Ipak predviđena brojka za kapacitet ovog aerodroma je 90 milijuna putnika godišnje, s tim da se očekuje rasto na brojku od 150 do 200 milijuna putnika na godišnjem nivou, navodi se iz uprave aerodroma.

Potreba za novim aerodromom u Istanbulu postoji već dulje vrijeme jer postojeća dva zajednički procesiraju devedesetak milijuna putnika godišnje, što je vrh njihovih mogućnosti.

I daljnji planovi su vrlo ambiciozni jer iduće faze projekta izgradnje predviđaju dogradnju i pista i terminala pa bi u konačnici istanbulska velika zračna luka trebala imati šest uzletno-sletnih pista, četiri terminala povezanih željeznicom, garaže i parkirališta za 70 tisuća automobila, više od 160 zračnih mostova za prihvat putnika itd. Uz to, aerodrom bi trebao imati milijun i pol četvornih metara interijera, kao i hrpu sadržaja koji uobičajeno idu uz veliko transportno čvorište.

Kopirati
Drag cursor here to close