3 €

Očekuje se ukidanje plaćanja puta Trebinje - Herceg Novi

Ovo je danas zaključeno u Trebinju nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staše Košarca i trebinjskog gradonačelnika Mirka Ćurića s njihovim crnogorskim kolegama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 04. 2021. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putarine od tri eura u jednom pravcu, za putnu dionicu Trebinje - Herceg Novi, do ljeta bi se mogla ukinuti, a rezultati ishoda pregovora s investitorom trebalo bi da budu poznati do Usrksa.

Ovo je danas zaključeno u Trebinju nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staše Košarca i trebinjskog gradonačelnika Mirka Ćurića s njihovim crnogorskim kolegama.

Ministar Košarac je izjavio da je od crnogorski ministara dobio uvjeravanja da će raditi na ukidanju putarine na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi, što je, kako je ocijenio, krucijalno važno pitanje, s kojim su se složili i crnogorski ministri ekonomskog razvoja Jakov Milatović i financija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Herceg Novog Stevan Katić.

"To će u svakom smislu unaprijediti naše odnose, prije svega, aktivnosti u oblasti turizma, koji je značajan za Crnu Goru, ali i BiH", rekao je Košarac, dodavši da je to značajan napredak i kada se ima u vidu geografska bliskost Trebinja i Herceg Novog.

On je dodao da je Crna Gora za BiH značajno tržište, naročito kada je riječ o izvozu meda i mliječnih proizvoda iz Hercegovine, te dodao da je procenat izvoza robe iz BiH u Crnu Goru prošle godine manji za 28 posto u odnosu na 2019. godinu, ali da se osigurava suficit u iznosu od 265 milijuna KM.

Košarac je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano i o važnom pitanju integriranih graničnih prelaza, te ocijenio da je potrebno unaprijediti i ubrzati aktivnosti na graničnim prelazima između BiH i Crne Gore, prije svega na graničnim prelazima Zupci i Sitnica.

"Smatramo da to moraju biti integrirani granični prelazi i da u tom kontekstu moramo pokrenuti aktivnosti kako bi omogućili perspektivu u budućnosti da se osigurava što je moguće brži protok i ljudi i robe", rekao je Košarac za Nezavisne, navodeći da je veoma važno ubrzati aktivnosti na izgradnji putne infrastrukture Foča - Šćepan Polje, naročito u kontekstu regionalne suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close