r/WallStreetBets

Neviđen kaos koji je rasturio Wall Street

Jučerašnje ograničavanje trgovanja izazvalo je pad cijene dionice GameStopa za više od 40 posto, a popustio je i pritisak na investicijske fondove koji su zbog 'igranja' na pad cijene te dionice izgubili milijarde dolara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 01. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, a smirivanju tržišta pridonijeli su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Smirivanju tržišta pridonijelo je i ograničavanje trgovanja na trgovinskim platformama, kao što su Robinhood i Interactive Brokers, nekim dionicama koje su posljednjih tjedana snažno rasle, uključujući GameStop.

Cijena dionice te trgovine videoigrama skočila je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicijskih fondova, koji su igrali na pad cijene.

Jučerašnje ograničavanje trgovanja izazvalo je pad cijene dionice GameStopa za više od 40 posto, a popustio je i pritisak na investicijske fondove koji su zbog 'igranja' na pad cijene te dionice izgubili milijarde dolara.

Podsjetimo, diljem Amerike i nekim manjim dijelovima Europe, GameStop je trgovina za video igre, te tema pokojeg memea o njihovoj nepovoljnoj praksi otkupljivanja rabljenih igara po, često, uvredljivo niskim cijenama.

Međutim, GameStop je na burzi posljednjih nekoliko dana prava bojišnica na kojoj se mali investitori suočavaju s velikima, poput hedge fondova.

GameStopove dionice su u posljednjih nekoliko dana eksplodirale i do 380 dolara, dok su početkom godine iznosile samo 18 dolara, a veliki fondovi izgubili su milijarde.

U realnom vremenu gledamo decentralizaciju ulaganja u dionice, odnosno miješanje društvenih mreža, otvorene komunikacije i starih modela ulagačkih fondova.

Do sada niti jedna grupa amaterskih investitora nije ovako napala neki hedge fond i pobijedila.

Ova situacija se opisuje i kao okršaj ili osveta Wall Streetu. Barem tako kaže američka senatorica Elizabeth Warren.

"Već godinama su hedge fondovi, dionička društva i bogati investitori koje su zaprepastili trgovci dionica GameStopa tretirali tržište dionica kao svoj privatni kasino, dok su svi ostali plaćali cijenu. SEC i druge financijske institucije bi se trebale probuditi i raditi svoj posao. Nova administracija, demokratski kongres i ja ćemo ih prisiliti", napisala je Warren.

Barem jedna velika tvrtka s Wall Streeta zabilježila je velike gubitke. Riječ je o Melvin Capital Management, koja je uz GameStop imala i druge shorteve.

Ni Bloomberg ni CNBC nisu mogli potvrditi koliko je Melvin izgubio, no fondovi Citadel i Point72 su Melvinu ubrizgale oko tri milijarde dolara.

Opširnije na stranicama Telegrama.

Kopirati
Drag cursor here to close