Potražnja bez presedana

Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara

"Trgovci su se zbog prognoza o hladnijem studenom pripremili za vrlo tijesno opskrbljeno tržište koje će se ove zime sresti s potražnjom bez presedana", rekao je stariji analitičar tržišta OANDA-e Edward Moya.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 10. 2021. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 83,96 dolara.

Iako je intervencija kineske vlade u cijene ugljena i struje blago ohladila usijano tržište, cijene energije još su uvijek povišene u cijelom svijetu s obzirom na pad temperatura na sjevernoj hemisferi i približavanje zime.

"Trgovci su se zbog prognoza o hladnijem studenom pripremili za vrlo tijesno opskrbljeno tržište koje će se ove zime sresti s potražnjom bez presedana", rekao je stariji analitičar tržišta OANDA-e Edward Moya.

"Takvo će tržište nafte ostati oskudno opskrbljeno i u predstojećem razdoblju, a to bi trebalo značiti da nas tek naslov ili dva dijele od cijene nafte od 90 dolara", dodao je Moya.

Potrošnja benzina i destilata u SAD-u ponovo je pak dosegnula petogodišnji prosjek, nakon više od godinu dana slabosti čiji su uzrok bile stroge mjere suzbijanja pandemije covida 19, i trgovci će pomno pratiti izvješće o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada u Washingtonu sutra.

Na tržištu čekaju i ishod međunarodnih pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., nakon što je SAD poručio da su u "ključnoj fazi" koja bi mogla otvoriti mogućnost obnove iranskog izvoza nafte, istaknuo je Avtar Sandu iz Phillip Futuresa.

Iranski bareli trebali bi 'popuniti' opskrbu koja je prema mišljenju vodećih potrošača nedostatna dok Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ustraju u postupnom povećanju proizvodnje, za samo 400 tisuća barela dnevno u studenome.

Zbog praznika u Austriji OPEC, čije je sjedište u Beču, danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica. Prošlog petka iznosila je 83,42 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close