Četvrta sreća

Mostar će od svibnja biti povezan sa svjetskim destinacijama

Zrakoplov će iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb, petkom i ponedjeljkom te će moći primiti 76 putnika, koji će s današnjim danom povratnu kartu moći kupiti za 89 eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 02. 2018. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Croatia Airlines od 3. svibnja 2018. uspostavlja redovitu zračnu liniju između Zagreba i Mostara.

Hrvatski avioprijevoznik dva će grada povezivati dva puta tjedno, i to četvrtkom i nedjeljom na relaciji Zagreb – Mostar, a letovi Mostar – Zagreb bit će ponedjeljkom i petkom.

Svoju povratnu kartu po cijeni već od 89 eura (665 kn) možete već kupiti na stranicama hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.

Karte su u prodaju puštene, kako je navedeno na konferenciji za medije, danas u podne.

"Važan je ovo dan za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu, i još jedna potvrda da Republika Hrvatska, sa svojim prvim susjedom, s kojim dijeli gotovo tisuću kilometara granice, želi razvijati kvalitetne dobrosusjedske odnose", rekao je u uvodnom obraćanju ministar Butković i dodao kako uvođenje ove nove linije, nije samo doprinos razvijanju gospodarskih odnosa između dviju dobrosusjedskih zemalja - Hrvatske i BiH, već i doprinos boljoj prometnoj povezanosti.

Naime, riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, prvi puta nakon 2006. godine, a kojom će Croatia Airlines, ova dva grada povezivati tijekom cijele godine.

Na taj će način, Zračna luka Mostar biti povezana i ostalim svjetskim destinacijama, budući da je Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je dostigla više od 3 milijuna putnika, usporedno s razvojem novog putničkog terminala, ostvarila i povezanost sa svjetskim destinacijama.

Bljesak.info / S konferencije za medije povodom uspostave avio linije Mostar-Zagreb

Koliko zračni promet predstavlja veliki gospodarski potencijal zemlje, podsjetio je ministar Butković i rekao kako su hrvatske zračne luke prošlu godinu završile s rekordnih 9 i pol milijuna putnika i rastom prometa od 18 posto.

"Gospodarske koristi od toga značajne su i za grad u kojem se nalazi zračna luka, i za aviokompanije, ali i dodatan poticaj rastu turizma i svih popratnih djelatnosti. Siguran sam kako će dodatan poticaj gospodarskom rastu obje zemlje dati i završetak izgradnje koridora Vc, koji je u Hrvatskoj većim dijelom izgrađen, a drago mi je čuti da se nastavljaju aktivnosti i u BiH jer je izgradnja tog prometnog pravca interes obje zemlje", zaključio je ministar Butković.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je ova linija višestruko značajna za Mostar i Hercegovinu jer ga spaja sa Zagrebom, iz kojega mogu putovati širom svijeta.

"Uspostavom ove linije nadamo se da će se podići kvalitetu povezanosti Mostara, ali i kvaliteta življenja", rekao je Bešlić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo  zbog uspostave ove zračne linije. Najavio je novu investiciju u Zagrebu u nadzemni vlak koje bi povezao komunikaciju tamošnje zračne luke i središta grada.

Predsjednik uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić rekao je kako će veza između Zagreba i Mostara, koja će se odvijati dva puta tjedno, biti prilagođena brojnim potrebama ljudi te da će zrakoplovna karta iznositi 89 eura.

"Takav red letenja prilagođen je privatnim i poslovnim potrebama putnika, a posebno transfernim putnicima koji iz Zagreba imaju izvrsne veza za cijeli svijet. Ova linija će prometovati cijele godine", rekao je Bajić.

Ministar turizma HNŽ-a Ajdin Taletović ocijenio je kako se ovom zračnom linijom uspostavljaju mnoge mogućnosti sigurnog i brzog putovanja kako za stanovništvo u HNŽ-u tako i za turiste.

 HNŽ je jedna od najznačajnijih turističkih regija u BiH, čemu u prilog govori da se jedna trećina noćenja u FBiH ostvaruje upravo u ovoj županiji, kazao je Taletović.

 Napomenuo je kako 80 posto noćenja u HNŽ-u ostvaruju inozemni gosti, pri čemu je značajan broj onih iz Republike Hrvatske.

 Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH, koje je za subvencioniranje zračne linije Mostar-Zagreb izdvojilo milijun maraka, podsjetio je na značajna ulaganja tog ministarstva u 2016. i 2017. godini, najavivši ulaganja i za ovu godinu.    

 Potpredsjednica Gospodarske Komore Republike Hrvatske Mirijana Čagalj kazala je kako ta komora promiče gospodarstvo Hrvatske i nastoji otvoriti puteve gospodarskoj komori i svim gospodarstvenicima u BiH, što vrijedi i obrnuto, najavivši otvaranje predstavništva Gospodarske komore RH u Sarajevu i 9. travnja otvaranje predstavništva u Mostaru.

Ova će nova linija i Croatia Airlines omogućiti nastavak pozitivnog trenda rasta putnička prometa, koja je, podsjetimo, 2017. godinu završila s rastom od 10 posto i više od 2 milijuna prevezenih putnika.

Na svečanosti su, uz ministra mora, prometa i infrastrukture, nazočili i ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

Kopirati
Drag cursor here to close