Ima da blista!

Gradski oci uvode red u Starom gradu

Budući da se radi o ogromnom i atraktivnom resursu koji iz godine u godinu sve više privlači turiste, kaotično stanje u Starom gradu u Mostaru, sudeći prema informacijama do kojih su novinari došli, postat će stvar prošlosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 04. 2019. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru priprema za kandidaturu Mostara za europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024., kako Dnevni avaz saznaje, nadležni su odlučili uhvatiti se ukoštac s komunalnim neredom koji godinama vlada u staroj gradskoj jezgri.

Tako su gradske vlasti, Grad Mostar i agencija "Stari grad Mostar", u suradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, započele opsežne aktivnosti svojevrsnog umivanja stare gradske jezgre, koja je kao kulturno dobro upisana u UNESCO-ov registar svjetske baštine.

Budući da se radi o ogromnom i atraktivnom resursu koji iz godine u godinu sve više privlači turiste, kaotično stanje u Starom gradu, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, postat će stvar prošlosti.

Tako će biti zabranjena prodaja razne sumnjive robe izvješene na zidovima, metalnim konstrukcijama, trotoaru, vratima, prozorima i slično.

Također, morat će se osigurati nesmetan prolaz za pješake, a precizirat će se zauzimanje javnih površina.

Neće se tolerirati ni ilegalno postavljanje plakata, reklama, rasvjetnih tijela i svega onog što narušava sliku u UNESCO-ovoj zoni.

Potvrdila je to Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, pojasnivši da će svi oni koji su do sada zauzimali javnu površinu, a nemaju registriranu djelatnost kao pojedinac trgovac i poslovni prostor, u skladu sa zakonom, i koji moraju imati odobrenje nadležnog odjela, biti premješteni na lokaciju Tepe koja sada zjapi prazna.

"Postoji želja, volja i spremnost da se taj dio grada uredi kako to rade ostali gradovi koji se nalaze na listi zaštićene svjetske kulturne baštine i to naše staro povijesno područje grada ne smijemo kompromitirati, već poštovati. Najkasnije do kraja maja ćemo precizirati odluku koju ćemo primjenjivati u praksi, a naši uposlenici, pogotovo iz Službe za inspekcijske poslove, ići će u kontinuiranu kontrolu", kazala je Komadina za Avaz.

Komadina navodi da je više od 40 vlasnika poslovnih prostora u Starom gradu na adresu Grada uputilo inicijativu kojom su zatražili uvođenje reda u taj dio Mostara.

Naglasila je da je prvi korak u uspostavljanju reda u Starom gradu već načinjen pokretanjem postupka za izradu i postavljanje tendi, koje će morati biti jednoobrazne.

Poseban fokus, kazala je Komadina, bit će stavljen na prosjačenje i džeparenje u Starom gradu. Zbog ogromne frekvencije turista, navela je, taj problem je posebno izražen i neophodno ga je iskorijeniti.

Stoga, u suradnji s MUP-om HNŽ, već su na tom planu pokrenuli određene aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close