Interes

Kinezi bi gradili aerodrom kod Trebinja

AVIC je državni konglomerat u oblasti zračnog prometa i obrane. Na ''Fortune'' popisu kompanija Global 500 nalazi se na 159. mjestu i ima pola milijuna zaposlenih širom svijeta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 09. 2019. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija "Aviation industry corporation of China" (AVIC) izrazila je zanimanje za partnerstvo s Vladom Republike Srpske u gradnji aerodroma u Trebinju. AVIC će analizirati lokaciju u selu Rapti Zupci kraj Trebinja, gdje bi planirani komercijalni aerodrom trebao biti izgrađen.

Ta kompanija je prvi put izrazila zanimanje 2010., a prošlog mjeseca njezini predstavnici sastali su se s Vladom RS-a na razgovorima o potencijalnoj investiciji, piše portal Exyuaviation.

''Svaka vlada bila bi počašćena da ima takvu kompaniju (AVIC) za partnera i zadovoljstvo nam je što je izrazila svoju spremnost da nastavi suradnju s nama", priopćeno je iz vlade RS-a, prenosi B92. Prošle godine, lokalne vlasti u Trebinju objavile su svoju namjeru da nastave s provođenjem planova za gradnju aerodroma.

Vlada je od 2009. do 2011. izdvojila 820.000 eura za projektnu dokumentaciju 2,6 kilometara duge piste i terminala dovoljnog da posluži 260.000 putnika godišnje, da bi dvije godine kasnije odustala od te ideje, nakon što je imenovala generalnog direktora i zaključila konzultantski ugovor s jednom austrijskom firmom radi određivanja potencijalnih ruta. Vlada je od tada objavila da je studija austrijske firme nekompletna. Kasniji natječaj za nacrt nove razvojne strategije bio je poništen.

AVIC je državni konglomerat u oblasti zračnog prometa i obrane. Na 'Fortune' listi kompanija Global 500 nalazi se na 159. mjestu i ima pola milijuna zaposlenih širom svijeta.

Zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, vjeruje se da bi Trebinje moglo privući znatan broj turista. Međutim, taj grad nalazi se na samo 30 kilometara od Dubrovnika prema sjeveroistoku i 90 kilometara sjeverozapadno od Tivta, što, prema pisanju portala, održivost budućeg aerodroma u toj oblasti dovodi u pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close