Stadion, zračna luka, željeznica

Kinezi ulažu 13 milijardi eura u više projekata u Hrvatskoj

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan).
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 10. 2018. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija UN-a za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC) 3. studenoga u Pekingu organizira investicijski forum kojemu će u fokusu biti Hrvatska.

Po prvi puta jedna je država, Hrvatska, dobila čast i priznanje da bude u fokusu investicijskog foruma u organizaciji UNIDO-a. Najvažniji događaj hrvatskog investicijskog foruma je dodjela granta za rekonstrukciju ratom razrušenih područja od strane čelnika UNIDO ISEC–a u visini od 1,2 milijarde USD.

Potvrđeno je kako će ovom važnom forumu nazočiti i kineski premijer Li Keqiang što je još jedan dokaz koliko kineski politički vrh daje važnosti suradnji s Hrvatskom. Očekuje se da će s hrvatske strane na forumu sudjelovati ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, piše Seebiz.

UNIDO ISEC pripremio je 100 milijardi juana (13 milijardi eura) za ulaganje, a projekti su već spremni za potpisivanje na forumu.

To će uključivati ove projekte:

1. Donacija za poslijeratnu rekonstrukciju
2. Uspostava Europskog centra UNIDO ISEC u Hrvatskoj
3. Posebna gospodarska zona (uključujući skladišni i logistički centar, proizvodni park UNIDO ISEC, trajno mjesto održivog foruma Ujedinjenih naroda, besplatni trgovački centar i sl.)
4. Zadarski lučki kontejnerski terminal
5. Zračna luka Zadar
6. Željeznica
7. Restrukturiranje brodogradnje
8. Prvi svjetski nacionalni stadion sa solarnom tehnologijom u suradnji s HNS-om
9. Sjedište filmske akademije
10. Urbanistički projekti u Krapinskim Toplicama
11. United Nation Tesla, suradnja šest instituta sa Sveučilištem u Zagrebu
12. Jedinstvena baza za proizvodnju morske soli
13. 5G tehnologija
14. Svjetlosni sezonski program zdravstvenog turizma u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom turizma
15. Proizvodnja vina
16. Dok-Ing Energy.

Među najzanimljivijim prilikama je fond za poslijeratnu obnovu koji raspolaže s 1,2 milijarde dolara novčanih sredstava određenih za Hrvatsku. Radi se o novcu koji je već dva desetljeća na raspolaganju Hrvatskoj, a koji upravo sada, zalaganjem vodstva UNIDO-ISEC-a i Kinesko jugoistočno - europske poslovne asocijacije (CSEBA), imaju prilike privući u Hrvatsku. U realizaciji ovih projekata sudjelovat će Ujedinjeni narodi, Svjetska banka; Kineska razvojna banka, uvozno-izvozna banka Kine te novoosnovana Kineska agencija za međunarodni razvoj i suradnju.

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan). Zagreb i Hrvatska postali bi tako jedna od najvažnijih točaka novčarskog tržišta imajući u vidu rastući utjecaj kineske valute u međunarodnim financijskim okvirima.

Valja spomenuti i suradnju na sportskom planu. Riječ je o projektu nacionalnog nogometnog stadiona u Hrvatskoj o čemu su već poodmakli razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Radi se o izgradnji nacionalnog stadiona koristeći najsuvremenije tehnologije solarnih panela. Svemu je tome, naravno, dodatni zamah dao nedavni senzacionalni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

UNIDO planira otvoriti i suradnju između Kine i Hrvatske na području filmske industrije. Riječ je o snimanju prvog kineskog filma u Hrvatskoj, radnog naslova "Ljeto u Hrvatskoj", navodi Seebiz.

Osim toga, UNIDO će surađivati i s produkcijskim kućama iz Kine, SAD-a i Hrvatske kako bi se ojačala suradnja na području filma. Između ostalog, planirano je i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Od ostalih potencijalnih investicija izdvaja se mogućnost uvođenja 5G mreže u Hrvatskoj te uspostavu stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Kopirati
Drag cursor here to close