Kvanj mu je ime

Iduće godine buše veliki tunel južno od Mostara?

Za poddionicu Mostar jug – Tunel Kvanj u završnoj je fazi izrada tenderske dokumentacije, a raspisivanje tendera se očekuje do konca godine. Početak radova na ovoj dionici planiran je početkom iduće godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 09. 2020. u 09:55 Bljesak.info
Vrijednost dionice puta Mostar jug - Buna 160 miliona eura

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja buduće trase Koridora 5C južno od Mostara proteklih godina protekla je u znaku sporenja lokalnog stanovništva i nadležnih institucija. Međutim, čini se kako je tome došao kraj, jer je Federalna vlada to područje proglasila javnim interesom.

Dionica Mostar jug – Buna je podijeljena na dvije poddionice, i to Mostar jug – Tunel Kvanj i Tunel Kvanj – Buna. Za poddionicu Mostar jug – Tunel Kvanj u završnoj je fazi izrada tenderske dokumentacije, a raspisivanje tendera se očekuje do konca godine. Početak radova na ovoj dionici planiran je početkom iduće godine.

“U sklopu ove dionice uključena je petlja Mostar jug s naplatnim mjestom. To će biti jedno čvorište gdje se ova novoprojektirana južna obilaznica planira priključiti tako da će to biti u sklopu mostarskih obilaznica, i sjever i jug, sve kompletirano u dogledno vrijeme”, kazao je za BHRT Jadranko Puljić, pomoćnik ministra prometa FBiH.

Riječ je o poddionici dugoj 9,2 kilometara i upravo ta buduća trasa autoceste u proteklom periodu izazvala je najviše sporenja s mještanima mostarskih južnih naselja. Trenutno je završeno 77 posto eksproprijacije.

Vujadin Berberović, mještanin mostarskog naselja Ortiješ, kaže da na to nikad neće pristati, jer autocesta treba proći kroz vinograd od kojeg njegova obitelj živi.

“Borimo se i borit ćemo se i dalje. Na drugoj strani imamo sudski postupak, četiri godine već traje ova borba i ona će trajati još dugo”, kaže Berberović.

“Ja se ne protivim autocesti, neka ide, ali tamo gdje treba, gore, više brdima, a ne da ide ovuda, našom dolinom, gdje su naša zemljišta, gdje sve tu radimo”, kaže Slavko Berberović iz Ortiješa.

“Organ koji provodi postupak eksproprijacije donosi rješenje o eksproprijaciji koje se, ako ranije vlasnik odbija prihvatiti naknadu ili slično, prosljeđuje Vladi FBiH radi donošenja rješenja o prijevremenom ulasku u posjed. Dakle, radovi za koje je utvrđen javni interes, ne mogu biti dovedeni u pitanje nezadovoljstvom pojedinaca, jer je javni interes uvijek iznad privatnog interesa”, kaže za BHRT Narcisa Livnjak-Borić, glasnogovornica JP “Autoceste Federacije BiH”.

U “Autocestama Federacije” kažu da su do sada utrošili oko 13 milijuna maraka za otkup zemljišta na dionici Mostar jug - Buna. Za poddionicu Tunel Kvanj - Buna, u dužini od 5,2 kilometra, završeno je 88 posto eksproprijacije, a potpisivanje ugovora za izgradnju i početak radova očekuje se do konca godine. Ako sve bude teklo po planu, Mostar će za tri godine biti povezan s europskom mrežom autocesta.

Kopirati
Drag cursor here to close