Diži, diži, samo diži

Sve je isto, samo trošarine veće

Prema mišljenju stručnjaka, zbog kriminalnog vođenja poslova i izbora izvođača radova, autocesta u BiH bit će vjerojatno najskuplji autoput u Europi
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 12. 2017. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine je u petak rano ujutro usvojio zakon kojim se uvode nove pristojbe na cestarine i trošarine na biogoriva, čime je otvoren put za pokretanje novog investicijskog ciklusa u cestogradnji vrijednog više od 500 milijuna eura.

Zakon kojim je predviđeno uvođenje pristojbi od 15 feninga za prijeđeni kilometar autocesta ili po litri biogoriva prošlog je tjedna usvojio Dom naroda pa je on sada i službeno stupio na snagu no raspravu o njegovom sadržaju u Zastupničkom je domu obilježila žestoka svađa između pobornika i protivnika, zbog čega je sjednica trajala više od deset sati, a glasovanje je obavljeno tek u 4 sata ujutro.

Prije nego što je usvojen, zakon je u različitim oblicima u parlamentu obaran četiri puta u odvojenim raspravama vođenim još od proljeća.

Kako su glasali zastupnici u 4 sata ujutro

Za ovaj zakon glasala su 22 zastupnika, a 20 ih je bilo protiv. Za ovaj zakon su glasali zastupnici SDA, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv ovog zakonskog rješenja glasali zastupnici Saveza za promjene, SDP-a, Demokratske fronte, A-SDA, BPS-a i Nezavisnog bloka.

Za izmjene zakona su glasali: Diana Zelenika, Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Monika Tomić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Mirsad Đonlagić, Šemsudin Mehmedović, Safer Demirović, Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Staša Košarac, Borjana Krišto, Dušanka Majkić, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Nikola Špirić.

Prevagnuo je glas Diane Zelenike (HDZ 1990) koja je promijenila svoje prvobitno mišljenje o trošarinama, kazavši da ovaj set zakona predviđa formiranje posebnog računa na kojem će se prikupljati sredstva od trošarinama i da će biti transparentno utrošena.

Uvođenje novih pristojbi odnosno trošarina je zahtjev kojega su pred vlasti u BiH postavili kreditori poput Europske investicijske banake (EIB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali i Međunarodni monetarni fond (MMF) te Svjetska banka (WB).

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn pozdravili su u petak usvajanje zakona o novim pristojbama na cestarine i trošarine na biogoriva u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine,  ističući da će to dati novi poticaj potrebnim reformama kako bi se osigurala financijska stabilnost zemlje.

Što građani, odnosno vozači plaćaju kroz cijenu goriva

Ako se promatra od čega se sastoji cijena goriva, rezultat je da skoro polovica plaćenog iznosa odlazi državi.

Konkretno, u cijeni 1 litre goriva građani će platiti: 

- 0,15 KM za cestarinu
- 0,30 KM (dizel) ili 0,35 (benzin) za trošarine
- 0,10 KM za izgradnju puteva
- 0,01 KM za Operator Terminale FBiH
- 17% PDV-a

Pun rezervoar, po cijeni od otprilike 100 KM, donosi oko 45 KM prihoda različitim razinama vlasti u BiH. Osim toga, za održavanje i izgradnju ceste, prilikom registracije uplaćuje se od 60 do 120 KM (točan iznos ovisi o snazi motora).

Nema novca, a nema ni cesta

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH kažu da je razdoblju od 2006. do 2016. godine od postojećih trošarina na naftu i naftne derivate prikupljeno ukupno 4.828.733.578,70 KM.

U istom razdoblju ukupno prikupljena sredstva za cestarine iznosila su 2.951.979.419,53 KM.

Državni parlamentarci upozoravaju da su ovim sredstvima, za koja se ne zna kako su uopće potrošena, vlasti mogle "opasati" zemlju cestama i autoputevima.

Autoceste FBiH izgradile su 102 kilometra autoputa. To je koštalo 1,7 milijardi maraka. Za završetak Koridora kroz Federaciju u Autocestama procjenjuju da da je potrebno još 2,7 milijarde eura sa PDV-om.

102 kilometra nisu međusobno povezana. Ostalo je još 230 kilometara koje treba izgraditi.

Dionica autoputa na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići zapela je na političkim odlukama, o čemu smo pisali sredinom studenog.  Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 milijuna KM.

Radi se o najvrjednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 km i najznačajniji objekti su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna-Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Također radovi, najavljeni za početak ove godine, na izgradnji dionice Počitelj - Buna (7,2 km), 15 dana prije ulaska u 2018. godinu nisu ni počeli.

U Republici Srpskoj izgrađeno je 76 kilometara, a u proljeće 2018. godine biti će i gotova cijela dionica do Prnjavora što će činiti 112 kilometara autoceste.

Kopirati
Drag cursor here to close