www.b2bit.ba

B2BIT platforma: uvođenje digitalizacije u MSP u doba corona virusa je uvjet opstanka ove grane gospodarstva

Platforma www.b2bit.ba , zamišljena kao spona između MSP i IT sektora omogućava upravo ovo – povezivanje ova dva sektora jednostavnom registracijom, te razmjenu ideja i rješenja, za ovu nikada ranije viđenu krizu, s kojom se svi suočavamo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 04. 2020. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je uvođenje ograničenja i preventivnih mjera povodom pandemije virusa COVID-19 u poslovanje širom svijeta, pa tako i u BiH, urađeno sa ciljem očuvanja zdravlja i sprječavanja širenja zaraze, brojna mala i srednja preduzeća (MSP) su se našla u nezavidnoj situaciji da nisu u mogućnosti prenijeti svoje poslovanje u digitalnu sferu ili u potpunosti ili čak djelimično. Mnoga MSP u BiH su i onako zaostajala u uvođenju digitalizacije u svoje poslovanje, iz razloga što možda nisu prepoznali potencijalne prednosti na polju produktivnosti i konkurentnosti, nisu bili u mogućnosti jasno odrediti svoje potrebe ili zbog nedostatka kapaciteta ili finansijskih sredstava da pristupe i efikasno koriste digitalne instrumente. S druge strane, mnoge IT kompanije, naročito start-upi, nisu imali pristupa malim i srednjim preduzećima, ili nisu bili svjesni da svoje proizvode i usluge mogu ponuditi i ovom sektoru.

Prema mišljenju stručnjaka, ali i osoba koje su već uveliko „u digitalizaciji“ trenutna situacija predstavlja idealno tlo za stvaranje saradnje između ova dva sektora, koja će dati rješenja na probleme koja trenutno muče mnoge: kako raditi u vrijeme globalne krize, izazvane virusom COVID-19? Kako preživjeti, i kako naći prilike za opstanak, pa čak i razvoj? Ovdje je digitalizacija ključna.

U svijetu već vidimo kako brojna MSP ubrzano uvode digitalizaciju u svoje poslovanje, a BiH ne zaostaje za njima. Platforma www.b2bit.ba , zamišljena kao spona između MSP i IT sektora omogućava upravo ovo – povezivanje ova dva sektora jednostavnom registracijom, te razmjenu ideja i rješenja, za ovu nikada ranije viđenu krizu, s kojom se svi suočavamo.

Corona virus je ovdje, i neophodno je biti spreman za njega, i na ličnoj i na profesionalnoj osnovi. Maloj privredi kriza može pomoći u usvajanju onih rješenja kojima su se ljudi ranije odupirali, da budu otvoreniji prema njima, kao i prema njihovoj kasnijoj upotrebi.

Korištenje digitalnih tehnologija u svakodnevnom poslovanju omogućava kompanijama da značajno unaprijede svoje poslovne procese. Platforma b2bit.ba omogućava kompanijama iz BiH da predstave izazove sa kojima se susreću te da uspostave kontakt sa IT kompanijama koje mogu primjenom tehnologije odgovoriti na te izazove.

Također, na ovoj web platformi zainteresirani mogu pronaći savjete, kao što je kako napraviti analizu svojih potreba, te kako odabrati prave alate za rad u ovim uvjetima: 

https://b2bit.ba/kako-koristititi-digitalne-tehnologije-u-poslovanju-u-uslovima-epidemije-i-dio/

Uticaj pandemije na privredu i njen oporavak će trajati mjesecima, a moguće je i godinama. Za hiljade malih i srednjih preduzeća u BiH, koji se bore sa trenutno skoro nepostojećom domaćom potražnjom, kolaps privrednih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 je egzistencijalno pitanje, što još više daje značaja uvođenju digitalizacije i savremenih rješenja u poslovanju.

Za registraciju, molimo posjetite: https://b2bit.ba/registracija

Kopirati
Drag cursor here to close