'Slučaj Aluminij'

Sve ide po starom, sve ide naopako

Skupština Društva Aluminij, održava se u petak, a danas bi se trebalo donijeti nekoliko važnih odluka i praktično odrediti sudbinu kompanije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 07. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Federacije nije podržala izvješće i način na koji se misli sanirati gubitak Aluminija i ostala je kod stajališta da ovaj nadzorni odbor kakav jeste ostane i dalje isti'', rekao je Stipe Buljan opunomoćenik Vlade FBiH za današnju Skupštinu Društva Aluminija.
 
Dodaje da je 99,90 posto prisutnih dioničara glasovalo protiv prihvaćanja ovakvog financijskog izvještaja, jer su brojne stvari nejasne i nedorečene, s tim što je prikazan gubitak za tekuću 2019. godinu od 101 milijun.

Foto: Bljesak.info / Stipe Buljan

''Aluminij je ušao u fazu u kakvu je, Vlada očekuje da do 7. kolovoza istekne tih 120 dana da se Aluminij odredi, je li ugovor na snazi; prihvaća li se ili ne. Ako se prihvati onda Vlada mora početi raditi po tom ugovoru, ako ne prihvati onda je ugovor raskinut i Vlada će razmisliti što će uraditi sa svojih 44 posto i pokrenuti te neke aktivnosti u smislu rada Aluminija'', kazao je za medije prije početka Skupštine Buljan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ima li kontakte s M.T. Abraham groupom i jesu li oni uopće zainteresirani da se pokrene proizvodnja, ili je ovo samo kupovanje vremena, Buljan je rekao kako bi volio da je to pitanje dobio kada je bio opunomoćenik i odbio taj ugovor, ali i na drugoj skupštini kada su dali suglasnost za ugovor.

''Sada je prošlo 120 dana, osobno nisam imao nikakav kontakt s tim ljudima. Ne znam je li resorni ministar osobno imao kontakte, ali znam da je bilo disonacije u medijima između resornog ministra i predstavnika grupe koja je ugovor potpisala. I evo vrijeme će vrlo brzo proći, za 10-15 dana ćemo znati na čemu smo'', zaključio je Buljan.

Predsjednik udruge malih dioničara Aluminij (DIAL), Zlatko Topić Bela, kaže da se nažalost, ništa novo ne događa.

''Ništa novo se danas neće čuti, sve ide po starom, sve ide naopako. Od potpisivanja ugovora s Abrahamom, za nekih 10 dana, ističe 120 dana da su trebali vratiti na posao 80 djelatnika, a niti jednoga nisu vratili, a nisu niti lipe uplatili u Aluminij'', rekao je Topić.

Foto: Bljesak.info / Zlatko Topić

U izjavi za medije ističe kako je on prije par mjeseci govorio da je ugovor s Abraham grupacijom štetan i protuzakonit.

''Na današnjoj Skuštini reći će da nije usvojeno financijsko i izvješće revizora, prema tome jasno je kako je vrijeme da oni koji su predlagali da se to izvješće usvoji, odu'', kaže Topić napominjući da je ovo je drugi put da se ne usvaja izvješće.

''Zakon je precizan, oni moraju otići, pustite narod da radi i Aluminij da živi i radi. Predlagali smo i rješenje i pomoć, a nitko nas nije htio slušti kako treba'', kaže Topić dodajući kako još uvijek ima šanse i nade.

''Ako ne znate koga staviti, rekli smo im, stavite našu udrugu, ja ću je povesti i garantiram da će Aluminij za mjesec dana proraditi'', zaključio je Topić.

Na današnjoj Skupštini Topić je u ime udruge tražio da se izvještaj ne usvoji, jer je financijski rezutat i imovina Društva, kako kažu, nerealno iskazana, predložili su i da se zaduže upravljačka i Nadzorna tijela da izvrše ponovni popis imovine, utvrde materijalnu štetu nastalu gašenjem proizvodnje Aluminija, te da utvrde novu bilancu stanja imovine za 2019. godinu i sistematizaciju radnih mjesta. Predlažu i smjenu Nadzornog odbora.

Foto: Bljesak.info / Pismo društva DIAL Vladi FBiH, RH i vlasnicima na Skupštini Aluminija

Podsjetimo, prije nepuna dva tjedna obilježena je prva godišnjica od gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, nekoliko bivših radnika tada se okupilo pred ulaznim vratima posrnulog diva, ostavljajući vijenac s porukom ''S ljubavlju te spominjemo, po dobroti pamtimo, u srcu nosimo…''.

No bivši radnici unatoč svim pričama, ne vjeruju da će se proizvodnja opet pokrenuti.

Planovi bivšeg Kriznog stožera bili su da se do kraja 2019. godine pokrenu pogoni Ljevaonica i Anode nisu se realizirali, a nakon toga je u igru ušla 'kinesko-izraelska' grupacija, koja se nametnula kao jedini realni partner za preuzimanje pogona.

Vremenom se izraz 'kinesko-izraelska' grupacija 'potrošio', pa se u medijima počeo koristiti izraz Abraham grupacija i na kraju je to i ostao 'konačni odgovor'.

Abraham grupacija je početkom proljeća i potpisala ugovor o poslovnoj suradnji s Društvom Aluminij i proizvodnja u Ljevaonici trebala je započeti najranije početkom lipnja, a najkasnije početkom kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close