Potez na Vladi

850 milijuna eura za 50 kilometara: Autoceste traže nastavak pregovora sa bankama

"Poslali smo i na Vladu FBiH informaciju i zahtjev za odobrenje da nastavimo pregovore sa europskim bankama i jednim dijelom konzorcijem bh. banaka", zaključeno je iz ACFBiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 06. 2020. u 17:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autoceste FBiH trenutno osiguravaju završni dio dokumentacije za investicijski ciklus od oko 850 milijuna eura, potvrđeno je za portal Klix.ba. Riječ je o 50 kilometara buduće autoceste, a sada je na potezu Vlada FBiH.

Radi se o dijelu autoceste od Ovčara preko Konjica, kroz dugački i skupi tunel Prenj, pa do iza Mostara. Dužina tog dijela autoceste A1 je 51 kilometar.

"Poslali smo i na Vladu FBiH informaciju i zahtjev za odobrenje da nastavimo pregovore sa europskim bankama i jednim dijelom konzorcijem bh. banaka", zaključeno je iz ACFBiH.

Zanimljivo je da se dokumentacija priprema već mjesecima. Naime, direktor Autocesta Adnan Terzić je još u kolovozu 2019. godine kazao kako se za spomenutu sekciju autoceste očekuje doprinos Vlade FBiH.

Trenutni radovi

Kako su kazali, trenutno je na gradilištima na svim dionicama angažirano oko 1.200 radnika koji svakodnevno rade.

"Građevinski radovi na izgradnji Koridora 5C nisu stali čak ni u vrijeme pandemije koronavirusa. Zaštitne mjere primijenjene na svim gradilištima pozitivan su primjer, jer znače zadržavanje radnih mjesta u teškim vremenima. Veliki javni investicijski programi otvaraju nova radna mjesta, što je izuzetno važno, a nastavak izgradnje je potreban više nego ikad kako bi se ublažili negativni utjecaji pandemije", rekli su iz Autocesta FBiH.

Trenutno je na Koridoru 5C aktivno osam gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk - Ponirak, Ponirak – Vraca (tunel Zenica), Tunel Zenica - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, Tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići (poddionica je podijeljena na dva lota odnosno dva gradilišta). U izgradnji je trenutno 38 kilometara autoceste.

Zenička zaobilaznica

Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da su u završnoj fazi radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 11 kilometara, a koju čine tri dionice Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Tunel Zenica– Donja.

"Cijela Zenička obilaznica će biti završena I puštena u promet. Radi se o velikom zadatku, sa veoma kompleksnim i geološko vrlo složenim projektima", potvrdili su iz ACFBiH.

Ostali rokovi

Na jugu zemlje i u centralnom dijelu sredinom 2022. možemo očekivati nove funkcionalne dijelove autoceste.

S obzirom na to da se radi o objektima koji su dosta teški i zahtjevni za izvođenje - tuneli, vijadukti, mostovi (most Počitelj je dug 945 m) podrazumijevaju rokove izgradnje od 20 do 36 mjeseci.

U ovoj godini dodijelit će se ugovori za četiri nova projekta izgradnje autoceste. Kako su rekli iz Autocesta BiH, to su dionice Tarčin – Ivan, Tunel Kvanj – Bune, Nemila-Vranduk i Poprikuše-Nemila.

Kopirati
Drag cursor here to close