Investicije - važan alat

84 posto ulagača spremno preporučiti BiH za ulaganje

Investicije su važan alat za postizanje veće efikasnosti postojećih kompanija
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 05. 2019. u 10:49 Fena
Kopirati

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je na sesiji ''Investirajte u Bosnu i Hercegovinu: Investirajte u profitabilne projekte'' koja se održava u sklopu Godišnjeg sastanka EBRD-a, kazao da je Vijeće ministara BiH u protekle četiri godine uložilo velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja, kao i na podršci domaćim i privlačenju stranih investicija.

Istaknuo je da su investicije važan alat za postizanje veće efikasnosti postojećih kompanija, razvoj novih tehnologija, prijenos novih znanja i vještina i osvajanje novih tržišta za BiH.

One su važna komponenta poslovne aktivnosti i doprinose poboljšanju konkurentnosti, zapošljavanju i ukupnom ekonomskom rastu i razvoju, ne samo BiH nego ukupnog regije zapadnog Balkana.

Zvizdić obradovan

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iskreno sam obradovan da je više od 84 posto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju pogodnu za ulaganje, a 70 posto njih planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine. Ovo su poruke koje nas ohrabruju i obećavaju brzi ekonomski rast i priključenje BiH europskoj porodici'', naveo je Zvizdić.

Kaže kako ga raduje da istraživanja pokazuju da se u BiH investira zbog realnih prednosti koje ima BiH, kao što su: dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi, educirana radna snaga, razvijen bankarski sektor i stabilan kurs, mogućnost razvoja poduzetništva kroz razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća, razvojni, profitabilni i atraktivni projekti u sektoru transporta, energetike, šumarstva, drvne i metalne industrije, poljoprivrede, kao i u sektoru turizma.

''Zbog toga namjeravamo da pozovemo investitore i da kroz realizaciju projekata iz spomenutih oblasti kapitaliziramo komparativne prednosti koje imamo, na veliko zadovoljstvo i investitora i građana BiH'', kazao je Zvizdić.

Najvažnija putna infrastruktura

Napomenuo je da je jedan od najvažnijih sektora u ovom trenutku putna infrastruktura. Kroz BiH prolazi najduži dio Koridora Vc, čak 335 km i on za nas ima izuzetnu važnost, posebno zbog činjenice da u pojasu koridora živi više od 50 posto stanovništva BiH. Izgradnja tog transevropskog koridora znači kvalitetno povezivanje Bosne i Hercegovine sa centralnom Europom i predstavlja značajno poboljšanje domaćih potencijala za privredni razvoj.

''Zbog toga ovaj investicijski forum smatram dobrom prilikom da pozovem sve investitore da investiraju u izgradnju autoputa Vc, kao što je to uradio i EBRD koji je do sada u izgradnju koridora Vc uložio više od 550 milijuna eura. A do sada je osigurano 1,3 milijarde eura za cestogradnju u BiH. Sa ponosom vas mogu informirati da smo jučer postigli sporazum sa EBRD-om o financiranju nove dionice na koridoru Vc – Dobojske zaobilaznice u iznosu od skoro 210 milijuna eura'', naveo je Zvizdić.

Istaknuo je i mogućnosti ulaganja i u izgradnju željezničke infrastrukturu, kao i unapređenje i modernizaciju aerodroma i uvođenju novih aviolinija, posebno u regiji koje bi doprinijele boljoj povezanosti gospodarstvenika.

Spomenuo je i plinsku infrastrukturu i namjere da se izvrši diverzifikacija opskrbe prirodnim gasom – i s istoka, ali i sa zapada i to vezom sa Hrvatskom.

''Vrijednost investicije je 100 milijuna eura i očekujemo zainteresirane partnere i za taj projekt'', naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Važna digitalna infrastruktura

Kao važan sektor za ulaganje također je istaknuo i digitalnu infrastrukturu, napomenuvši da je BiH prije izvjesnog vremena uvela 4G mrežu, i time otvorila mogućnost za nova investicijska ulaganja u sektor telekomunikacija i digitalnih medija.

Zvizdić je kazao da je važan sektor i energetika, te da ekonomski potencijal BiH u hidroenergiji iznosi skoro šest tisuća megavata, što stavlja BiH na osmo mjesto u Europi.

Spomenuo je i drvnu industriju koja ima veliki izvozni potencijal i zbog toga  se očekuje daljnji razvoj i kvalitetne investicije koje bi omogućile više faze obrade drveta i kvalitetniji asortiman krajnjeg proizvoda.

''Mi imamo kvalitetnu sirovinu i siguran sam, dokazanu i  kvalificiranu radnu snagu a vi imate kapital i nove tehnologije. Pozivam vas da uložite svoj kapital u jedan od najbrže rastućih i vrlo profitabilan sektor u BiH'', naveo je Zvizdić.

Nadalje, dodao je on, značajan potencijal imamo i u IT industriji, auto i metalnoj, kao i u oblasti poljoprivrede i turizma, te tekstilnoj i industriji obuće.

Porast turizma

''BiH je - prema podacima Svjetske turističke organizacije, zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarivala rast i do 20 posto u oblasti turizma i trenutno smo među 10 zemalja na svijetu s najvećim porastom broja turističkih posjeta u odnosu na broj stanovnika.

Potrebno je istaknuti da radnici u ovim sektorima imaju potrebne vještine i praktična iskustva što je izuzetno važno za razvoj i činjenicu da će se povećanje konkurentnost zasnivati na znanju i inovacijama u navedenim oblastima'', kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da unapređenje ekonomije u BiH, stvaranje pozitivne poduzetničke klime, povećanje konkurentnosti privrednog sektora, poticanje domaćih i  privlačenje stranih investitora, intenziviranje promocije ekonomskih i investicionih potencijala su najvažniji ciljevi svih nivoa vlasti u BiH.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordnih 800 milijuna KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje od  oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je najvažnije, jeste da se taj trend rasta nastavlja i u 2019. godini, što pokazuje da su brojne provedene reforme dale svoje rezultate i da je  BiH postala vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regije, EU i cijeloga svijeta.

Najveći ulagači u BiH

Napomenuo je da su najveći strani ulagači u BiH: Njemačka, Austrija, Hrvatska, Srbija, Slovenija ii Italija dok su najveća ulaganja bila u sektor proizvodnje, više od 35 posto.

''Politike koje ćemo nastaviti provoditi imat će za cilj povećanje potencijala rasta i saniranje strukturalnih slabosti, uz očuvanje ekonomske i financijske stabilnosti. Među njima su i strukturalne reforme kojima se potiče potencijal rasta i zapošljavanja putem unapređenja investicione klime, preorijentiranje strukture javne potrošnje na kapitalne investicije, unapređenje financijskog regulatornog okvira i financijske stabilnosti, te jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora'', kazao je Zvizdić.

Posebno je naglasio potrebu da istakne jednu od najvažnijih reformi koja je neophodna BiH, a to je reforma obrazovanja.

Dodao je da politike zapošljavanja i obrazovanja moraju biti usklađene i da se moraju prestati obrazovati kadrovi koji nisu konkurentni na tržištu rada i koji nisu educirani da razvijaju vlastite ideje i inicijative.

''Mladim ljudima moramo omogućiti stjecanje suvremenih znanja i vještina koje su kompatibilne sa potrebama tržišta rada. Mladi ljudi su naš najvažniji i najvredniji resurs i fokus našeg rada i rada svih budućih vlada je bio i mora ostati na pitanju kreiranja novih radnih mjesta, na obitelji kao osnovnoj ćeliji društva i na većoj socijalnoj pravdi'', naglasio je Zvizdić.

Kopirati