Hitno saniranje

600 tisuća dolara za rješavanje problema s piralenom

Davanju spomenute suglasnosti prethodile su, tvrde, konzultacije ministra Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 07. 2019. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u utorak je dao suglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja kemikalijom piralen, u poslovnoj zoni ''Incel'' u Banja Luci.

Riječ je o sredstvima iz projekta ''Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom'' koji realizira UNDP BiH, a financira Švedska Vlada (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti, priopćeno je iz Ministarstva.

Obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt točka za suradnju sa GEF-om (Globalni ekološki fond ), dao je suglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 USD preusmjere za hitno saniranje kemikalije piralen u ''Incelu'', i prevenciju štetnih posljedica njegovog utjecaja, kao i na sličan projekt koji bude dostavljen kao prioritetan od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Davanju spomenute suglasnosti prethodile su, tvrde, konzultacije ministra Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

Podsjećamo, u krugu nekadašnje fabrike ''Incel'' nedavno su otkrivene velike količine kemikalije piralen koja toksično utječe na zdravlje svih živih organizama, priopćeno je iz Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close