Prijedlog Zakona

50.000 KM kazne za zagađenje okoliša!

Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 09. 2019. u 12:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša koji propisuje novčane kazne za prekršaje za pravne i fizičke osobe od 500 KM do 50.000 KM.

Zakon ima za cilj smanjeno korištenje, sprječavanje opterećenja i zagađenja okoliša, sprječavanje narušavanja, kao i poboljšanje i obnova oštećenog okoliša, te zaštitu zdravlja, uključujući pravo na zdrav život, očuvanje i zaštitu prirodnih resursa i njihovo racionalno korištenje.

Među razlozima za donošenje Zakona o zaštiti okoliša su očuvanje, zaštita, obnova i poboljšanje ekološkog kvaliteta i kapaciteta okoliša, kao i kvaliteta života, te mjere i uvjeti upravljanja, očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih resursa.

Tim zakonom se uvode nove odredbe koje su vrlo bitne za zaštitu okoliša kao što je skraćenje rokova za izdavanje okolišne dozvole. On regulira pitanje obnove okolišne dozvole, što do sada nije bio slučaj, a njegove odredbe daju podlogu za izradu podzakonskih propisa kojim se definiraju kategorije pogona i postrojenja, kao i nadležnost za postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close