Mi i Kinezi

42 kilometra duga 975 milijuna eura

Ni drugi rok koji je bio do 13. lipnja nije ispoštovan, potvrdio je ministar prometa i veza Đorđe Popović u Narodnoj skupštini RS, odgovarajući na zastupničko pitanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 06. 2020. u 07:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinezi, koji treba da grade autoput Banja Luka – Prijedor, nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji i Vlada Republike Srpske uskoro će odlučiti o daljoj sudbini ovog projekta, objavio je portal Capital.

Naime, Vlada RS dala je kineskoj firmi SDHS-CSI BH diskreciono pravo produžetka roka za izradu idejnog projekta, osiguranje dozvola i druge aktivnosti neophodne za početak gradnje autoputa.

No, Capital piše kako rok da Kinezi završe idejni projekt, pribave lokacijske uvjete, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definiraju određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. prosinca prošle godine. Pošto rok nije ispoštovan, Vlada im je, dan prije isteka roka, izašla u susret i dala novi rok.

Ni drugi rok koji je bio do 13. lipnja nije ispoštovan, potvrdio je ministar prometa i veza Đorđe Popović u Narodnoj skupštini RS, odgovarajući na zastupničko pitanje.

''Koncesionar se obratio sa zahtjevom za produženje tog roka iz razloga što nije ispunio sve obveze koje je bilo potrebno da ispuni u ovom razdoblju, pri tome se pozvao na višu silu, na spriječenost zbog posljedica virusa korona. Na osnovu toga Vlada RS je razmatrala ovo pitanje, donijela određene zaključke i ovih dana bi trebala izaći sa stavom što se tiče ovog projekta'', rekao je Popović.

Pojasnio je, navodi Capital, da je u ovoj fazi trebao biti revidiran idejni projekt, ne idejno rješenje.

''Koncesionar je bio u obvezi da osigura studiju uticaja na životnu sredinu, plan parcelacije, lokacijske uvjete i priloži revidovanu studiju izvodljivosti, sve to nije završio. Koncesionar je jedino ponudio idejni projekt koji je revidovan, a preostala četiri uvjeta još nisu ispunjena. Zajedno s koncesionarom ćemo sagledati nove mogućnosti i u skladu s tim donijeti odluku'', istaknuo je Popović.

Capital piše kako će autoput od 42 kilometra koštati 975 milijuna eura te da je Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa potpisan 13. prosinca 2018. čime je počeo teći rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba uraditi Republika Srpska, te rok za izradu glavnog projekta, što je obveza kineskih investitora.

Nedugo zatim, u veljači 2019. godine premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada gradnju autoputa prema Prijedoru odgoditi dok ne izgradi autoput do granice prema Srbiji kako bi povezali Banja Luku i Beograd. Međutim, Kinezi nisu pristali na odgodu.

Za autoput Banja Luka – Prijedor Republika Srpska će 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 milijuna eura.

Kinezi, s druge strane, trebaju plaćati godišnju naknadu od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesijske djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Planirano je da autoput Banja Luka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 milijuna eura, Kinezima na kraju Republika Srpska treba da plati 975 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close