Vlada Federacije

3 milijuna za pet ustanova za zbrinjavanje u FBiH

Cilj ovog programa je razvijanje postojećih i uspostavljanje novih oblika socijalnih usluga, te poboljšanje uvjeta smještaja za korisnike i rada za uposlenike.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 07. 2021. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava Kapitalnog transfera neprofitnim organizacijama, namijenjenih ustanovama za zbrinjavanje kojima je osnivač Parlament Federacije BiH, u iznosu od 3.000.000 KM.

Cilj ovog programa je razvijanje postojećih i uspostavljanje novih oblika socijalnih usluga, te poboljšanje uvjeta smještaja za korisnike i rada za uposlenike.

Sredstva će biti raspodijeljena Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo.

Usvojeni Program treba da omogući pružanje kvalitetnijih usluga smještaja i stručnog rada za 500 osoba koje borave i rade u pet ustanova socijalne zaštite na nivou Federacije BiH. Također, treba da pomogne osiguranju neophodnih infrastrukturnih uvjeta za boravak i rad, te socijalnom zbrinjavanju i osposobljavanju za samostalan život i rad prema preostalim sposobnostima i provođenju radne aktivnosti korisnika.

Raspodjela sredstava vršit će se putem zvanične obavijesti ovim federalnim ustanovama. Postupak ocjenjivanja ispunjavanja posebnih kriterija bit će proveden na osnovu bodovne šeme koju će sačiniti Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a koja če biti dostupna svim zainteresiranim podnosiocima prijave.

Sredstva će biti dodjeljivana u tri kategorije. Za nabavku stalnih sredstava predviđen je maksimalni iznosa od 100.000 KM, za investicijska ulaganja u postojeće objekte do maksimalno 750.000 KM i za investicijska ulaganja u gradnju novih objekata do maksimalno 1.500.000 KM.

U skladu s današnjoj odlukom, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima donosi federalni ministar rada i socijalne politike, objavila je Vlada F BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close