easyJet

2027. godine električni avioni na kraćim rutama

Ti projekti ulijevaju nadu britanskom avioprijevozniku u budućnost zrakoplova na električni pogon.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 10. 2018. u 07:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski niskobudžetni prijevoznik easyJet objavio je da njegov plan uvođenja električnih zrakoplova na pojedinim rutama od 2027. godine dobro napreduje, ističući da je njegov partner u tom projektu krenuo u novu fazu razvoja motora, piše Hina.

Prošle je godine easyJet najavio da u partnerstvu s američkom inovativnom tvrtkom Wright Electric namjerava do 2027. godine uvesti u upotrebu ekološki prihvatljive električne zrakoplove koji proizvode manju buku.

Nakon uspješnog projekta aviona s dva sjedala, u Wrightu sada rade na električnom motoru za avion s devet sjedala koji će biti pušten u promet iduće godine.

Ti projekti ulijevaju nadu britanskom avioprijevozniku u budućnost zrakoplova na električni pogon.

"Letenje zrakoplovima na električni pogon postaje stvarnost i jasno nam se ukazuje budućnost koja neće u potpunosti ovisiti o mlaznom gorivu", naglasio je izvršni direktor britanskog prijevoznika Johan Lundgren.

U easyJetu žele u roku od deset godina uvesti električne zrakoplove na rutama duljine oko 500 kilometara, što znači da bi ih mogli koristiti na ruti London-Amsterdam, drugoj po prometnoj frekventnosti u Europi.

U toj su zrakoplovnoj kompaniji već ranije najavili da do 2022. godine žele smanjiti emisiju ugljičnih plinova za 10 posto po putniku po kilometru kroz korištenje zrakoplova s ekonomičnijom potrošnjom goriva, kao što je novi Airbusov A320neo.

Zrakoplov na električni pogon koji bi ispuštao manje štetnih plinova, proizvodio bi manju buku i manje troškove bio bi jako privlačan svim prijevoznicima budući da stavka goriva spada među njihove najveće troškove a ove je godine njegova cijena naglo porasla.

Kopirati
Drag cursor here to close