Potpisan sporazum

200.000 KM za tekuće održavanje mostova na granici BiH s Hrvatskom

Ministri Mitrović i Butković potpisali Sporazum između BiH i Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 09. 2020. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, boravio je danas u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom, ministri Mitrović i Butković potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

''Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regije i da je za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regije. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo s održavanjem međudržavnih mostova, za što je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za izvanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz Proračuna BiH i međunarodnih obveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u iznosu od cca 2 milijuna KM za narednih pet godina'', istaknuo je ministar Mitrović, a navodi se u priopćenju komunikacija i prometa.

''Izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža autocesta u Bosni i Hercegovini će biti povezana na europsku prometnu mrežu, što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Europe'', dodao je ministar Mitrović.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

''Održavanje i obnova mostova i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo suradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje s prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne suradnje'', rekao je ministar Butković.

Izaslanstva dvaju ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne suradnje, s posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u promet mosta Svilaj te definiranje trase Jadransko-jonske autoceste.

Također, ministar Mitrović se sastao s veleposlanikom Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Aleksandrom Vranješem.


Kopirati
Drag cursor here to close