Agenda 2030

17 ciljeva i 169 podciljeva

Dokument se zasniva na tri ključna principa, a prvi je univerzalnost, koji podrazumijeva obavezu i spremnost svih zemalja za njihovu primjenu, uvažavajući unutrašnja uređenja i stepen razvoja koji doprinose sveukupnom naporu za održivi razvoj...
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 02. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Naime, u rujnu 2015. godine se Bosna i Hercegovina, skupa sa 192 države članice Ujedinjenih naroda, obavezala da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj (Agenda 2030), koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 podciljeva.

Kako je priopćeno nakon sjednice u Mostaru, ciljevi održivog razvoja predstavljaju plan za stvaranje bolje i održive budućnosti za cijeli svijet, a bave se globalnim izazovima s kojima se cijeli svijet suočava, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju okoliša, prosperitet, mir i pravdu.

Dokument se zasniva na tri ključna principa, a prvi je univerzalnost, koji podrazumijeva obavezu i spremnost svih zemalja za njihovu primjenu, uvažavajući unutrašnja uređenja i stepen razvoja koji doprinose sveukupnom naporu za održivi razvoj u svim kontekstima i vremenima.

Drugi princip je integracija svih aspekata održivog razvoja, što podrazumijeva ravnomjeran ekonomski rast uz zaštitu okoliša i prirodnih resursa, uz istovremeno kreiranje pravednog društva i smanjenje nejednakosti.

Treći je princip da nitko ne smije biti isključen, te teži eliminaciji uzroka siromaštva i nejednakosti, kao i svih oblika diskriminacije. Uvođenje ovog principa u praksu zahtijeva mehanizme upravljanja i odgovornosti na svim razinama, od lokalnog do međunarodnog, navela je Vlada Federacije nakon sjednice u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close