Minihidrocentrale

15 borbi na Neretvici

U općini negiraju optužbe mještana i aktivista o proceduralnim propustima pri izdavanju dozvola.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 11. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Konjic izdala je koncesije za izgradnju 38 minihidroelektrana na području te općine, koje bi trebale biti izgrađene na manjim rijekama, pritokama Neretve.

Do sada je, izvještava BHRT, izgrađeno 6 MHE koje su u funkciji. Pažnju javnosti privuklo je protivljenje mještana doline Neretvice na kojoj je planirana izgradnja 15 malih elektrana. Mještani i aktivisti za zaštitu rijeka uspjeli su privremeno da zaustave izgradnju minihidroelektrana na području Konjica, ali i cijele FBiH.

Odlučnost mještana u zaštiti rijeke Neretvice, aktualizirala je problem izgradnje malih hidroelektrana. Spriječili su radove na izgradnji dvije od 15 planiranih minihidroelektrana na ovoj rijeci. Daljnji nastavak gradnje nastoje spriječiti, kažu, osporavanjem izdanih dozvola.

''Građevinska dozvola ističe za 3 dana, za dvije minihidrocentrale, okolišna dozvola protupravno izdana, tako da ćemo je oboriti na sudu'', kaže Safet Sarajlić iz Udruge građana “Neretvica – Pusti me da tečem”.

U općini ističu kako se strategija razvitka Konjica temelji na proizvodnji el. energije. Nakon što se odustalo od novih hidroelektrana na Neretvi, okrenuli su se MHE na njezinim pritokama. Većina njih, ukupno 27 odnosi se na rijeke Neretvicu i Ljutu, gdje su investitori Elektroprivreda BiH i Slovenci. Ta brojka, kažu, može biti i manja uz uvjete definirane potpisanim ugovorima.

Video: Opština Konjic izdala koncesije za izgradnju 38 minihidroelektrana

''U skladu s ugovorom dozvoljena je redukcija, u skladu s dodatnim istraživanjima koje bi investitori u ovom slučaju EP BiH i Turboinsititut iz Ljubljane, iz Slovenije, mogli reducirati 26.07., s tim da ona proizvodnja zagarantirana davanjem koncesije mora biti ostvarena 27.15.'', ističe tajnik Općine Konjic Fadil Tatar.

U općini negiraju optužbe mještana i aktivista o proceduralnim propustima pri izdavanju dozvola.

Poznavatelji prilika navode kako je trenutna zabrana gradnje minihidroleketrana u Federaciji populistička mjera koja se koristi u predizborne svrhe. U resornom županijskom ministarstvu ističu kako je mali broj izdanih koncesija realiziran.

''Ovo što se desilo u Konjicu je po meni jedna megalomanija koja nije dobra, ali s druge strane imate pritisak Europske energetske zajednice na usvajanje energetske strategije”, kaže ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK Donko Jović.

Ekspert za energetiku Nihad Harbaš naglašava da nije moguće tek tako stopirati jedan sektor.

''Dobili dozvole, digli kredite, imaju ugovor s državom.. Ono što ekpertska struka, uključujući i mene, govori već neko vrijeme jest, da se proizvodnja MHE prepusti tržištu, odnosno da se ukine poticaj za takvu vrstu postrojenja, da se pojača inspekcijski nadzor na terenu'', kaže Harbaš.

Gradnja minihidroelektrana se ne može zaustaviti, ali se može usporiti, kažu stručnjaci.

Trenutno ih usporava nepostojanje zakona o šumama, neuređeni imovinsko-pravni odnosi, te minirana područja. Uz usvajanje energetske strategije, iz koje bi trebalo biti jasno što je opredjeljenje države kada su u pitanju izvori energije, BiH čeka i prilagodba zakonske regulative elektroenergetskog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close