Apple je bio samo početak

Znate li koja je tvrtka na putu da postane novi bilijunaš?

Dionice Amazona ove su godine porasle nevjerojatnih 65 posto – tržišna vrijednost kompanije veća je od 910 milijardi dolara te je sve bliže bilijunu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 08. 2018. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržišni analitičari dugo su govorili kako je samo pitanje vremena prije nego što dobijemo prvog bilijunaša, odnosno kompaniju čija vrijednost iznosi više od bilijun dolara.

Gotovo svi spominjali su tri potencijalna kandidata, pri čemu je glavni kandidat – Apple, nedavno ostvario povijesni uspjeh te je tržišna vrijednost kompanije premašila bilijun dolara. Na dobrom putu prema bilijunu trenutno se nalazi i Amazon, čija je dionica u konstantnom porastu te je tržišna vrijednost kompanije premašila 910 milijardi dolara, javlja CNN.

Tijekom ove godine cijena dionice porasla je za nevjerojatnih 65 posto, a na krilima sve veće vrijednosti raste i bogatstvo njezina osnivača i šefa Jeffa Bezosa, koji je trenutačno težak nevjerojatnih 155 milijardi dolara.

Prema podacima analitičara, novi porast Amazon bi mogao ostvariti ulaskom u zdravstveni sektor (kupili su farmaceutski startup PillPack za kupovinu lijekova putem interneta), a ukupna prodaja za ovu godinu trebala bi doseći 265 milijardi dolara, što je porast veći od 30 posto, prenosi Zimo.co.

Je li Apple nedodirljiv?

Na temelju svih predviđanja, za mnoge više nije pitanje hoće li tržišna vrijednost Amazona doseći bilijun, već je jedino pitanje hoće li po vrijednosti Amazon uskoro premašiti čak i Apple.

Apple se trenutno čini nedodirljiv, a njegova vrijednost mogla bi i dalje rasti nakon predstavljanja novih modela iPhonea i (očekivane) rekordne prodaje tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala, no prema analitičaru Jamesu McQuiveyu iz Forrester Researcha, Bezosova bi kompanija u budućnosti zaista mogla prestići Apple, a kao razlog naveo je činjenicu što općenito ljudi više vole Amazon od Applea.

Što se Googlea, odnosno Alphabeta tiče, trenutačna vrijednost kompanije iznosi 860 milijardi dolara, tako da bi i njihova tržišna vrijednost u budućnosti mogla premašiti bilijun, a u konstantnom rastu u posljednje je vrijeme i Microsoft, čija tržišna vrijednost trenutno iznosi 830 milijardi dolara, prenosi Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close