Carina

Zbog sporosti države: Firme traže povrat milijuna KM

Zbog toga se u proteklih dva mjeseca veliki broj firmi obratio Gospodarskoj komori FBiH sa zahtjevom da se zajednički nastupi prema nadležnim institucijama i zahtijeva povrat uplaćenih sredstava za carinu na uvoz mašina i opreme.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 07. 2018. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su u roku od šest mjeseci trebali biti doneseni podzakonski akti kojim bi se preciziralo provođenje ove odluke, to se nije dogodilo sve do travnja 2018. godine. Firme su u međuvremenu plaćale carinu kao da zakon nije ni donesen pri čemu su milijuni KM završili na računu Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Zbog toga se u proteklih dva mjeseca veliki broj firmi obratio Gospodarskoj komori FBiH sa zahtjevom da se zajednički nastupi prema nadležnim institucijama i zahtijeva povrat uplaćenih sredstava za carinu na uvoz mašina i opreme. Radi se o sredstvima koja su mogla biti upotrijebljena u dalji razvoj kompanija, ali zbog nepoštivanja Zakona, i neblagovremenog donošenja propisa, morala su biti utrošena u druge svrhe, naveli su iz Udruženja metalske i elektro industrije.

Milijunski iznosi

Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge pri Gospodarskoj komori FBiH te tajnik Udruženja metalske i elektro industrije, u izjavi za Faktor navodi da je veliki broj firmi iz BiH u prethodne dvije godine "vršio nabavku mašina i opreme za proizvodnju. Mi nemamo točan broj, ali svakako da Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNOBiH) ima točne podatke".

''Mi smo u Udruženju metalske i elektro industrije radili određene analize i većina firmi iz metalskog i elektro sektora iz Federacije BiH je vršila nabavke takve opreme. Na osnovu urađene analize i na osnovu uzorka od 15 obrađenih firmi (malih, srednjih i velikih) iz oblasti metalske industrije, sa područja Federacije BiH za period kašnjenja donošenja navedene odluke, koja je stupila na snagu 25.4.2018. godine utvrđeno je da su izgubili pravo na oslobođenje plaćanja uvoznih dažbina u iznosu od 688.000,00 KM. Na osnovu ove analize da se pretpostaviti da se radi o značajnim sredstvima koja su mogla biti plasirana u proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje '', kazao je Mališević.

Portal faktor je kontaktirao i UNOBiH ovim povodom, ali do objave teksta nisu dobili odgovor.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u našoj zemlji je aktivno 4.810 kompanija iz prerađivačkog sektora. Koristeći parametre računice Udruženja, zaključak je da je 220 milijuna KM naplaćeno od kompanija zbog kašnjenja primjene Zakona o carinskoj politici BiH usvojenog 2015. godine. Čak i da je navedena brojka preuveličana te da je naplaćena tek četvrtina te brojke, to je opet više od 50 milijuna KM koje firme sada potražuju od države.

Obratili se institucijama

Inicijativa će u tijekom ovog tjedna stići na adrese predsjedavajućeg i svih ministara u Vijeća ministara BiH i Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kazao je Mališević.

''Članom 276. Zakona o Carinskoj politici Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, broj 58/15) utvrđeno je da se propis iz člana 208. navedenog zakona donosi u roku od šest mjeseci od dana stupanja istog na snagu. Zakon o Carinskoj politici BiH stupio je na snagu  29.7.2015. godine pa je prema tome rok za donošenje provedbenog propisa iz člana 208, a koji se odnosi na uvjete i postupak za ostvarivanje  oslobađanja od plaćanja uvoznih dadžbina, bio 29.1.2016. godine. Činjenica je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje je donositelj Odluke,  sa svojim kašnjenjem od dvije godine prouzrokovalo financijske izdatke za gospodarstvenike koji su mogli ostvariti povrat uvoznih trošarina. Imajući u vidu navedeno, kao i to da će se povratom sredstava firmama potaknuti dodatno ulaganje u proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, smatramo da će nadležni pozitivno odgovoriti na podnesenu inicijativu '', smatra Mališević.

Gospodarska komora FBiH uputila je pisma za traženje podrške Vladi Federacije BiH, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Gospodarskoj komori RS-a, Udruženju poslodavaca FBiH i Udruženjima gospodarstvenika. Neki su već podržali navedenu inicijativu, ali očekuju da će "svi oni koji zastupaju interese gospodarskih društava podržati inicijativu, jer pozitivan ishod je u interesu svih gospodarskih subjekata u Bosni i Hercegovini".

Kopirati
Drag cursor here to close