Grupa Ingka

Zbog digitalizacije smanjena godišnja dobit IKEA-e

Operativna dobit u poslovnoj godini koja je završila u kolovozu smanjena je 10 posto, na 2,03 milijarde eura, izvijestila je grupa Ingka, donedavno Ikea Group.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 11. 2019. u 23:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa Ingka, vlasnica većine IKEA-inih trgovina, objavila je u utorak da je poslovnu godinu zaključila s manjom operativnom dobiti zbog troškova nabave i ulaganja koja bi joj trebala pomoći da se prilagodi digitalizaciji i promjeni potrošačkih navika.

Operativna dobit u poslovnoj godini koja je završila u kolovozu smanjena je 10 posto, na 2,03 milijarde eura, izvijestila je grupa Ingka, donedavno Ikea Group.

Uprava objašnjava da uštede i veća prodaja nisu uspjele amortizirati povećane troškove nabave i ulaganja. Ingka je prošle godine najavila da planira ukinuti 7.500 radnih mjesta a u rujnu je izvijestila o 5-postotnom rastu prihoda u maloprodaji iskazano u lokalnoj valuti, na 36,7 milijardi eura.

U međuvremenu je vlasnik brenda Inter IKEA, zadužen za nabavu, podigao cijene koje naplaćuje vlasnicima trgovina zbog visokih troškova sirovina, poput drveta. Ove će ih godine smanjiti jer su cijene sirovina u međuvremenu pale.

Ukupna je kapitalna potrošnja u fiskalnoj godini 2018/2018. iznosila 2,6 milijardi eura.

''Ulažemo više nego ikad u naše poslovanje s novim trgovinama u gradskim središtima, snažniji digitalni segment i povoljnije usluge za naše klijente'', stoji u priopćenju.

Financijski direktor Juvencio Maeztu najavljuje za Reuters još veće kapitalne izdatke u tekućoj fiskalnoj godini koji će biti usmjereni u prvom redu u nove trgovine u gradskim središtima i digitalnu tehnologiju.

"Također ćemo nastaviti kupovati kompanije rubno povezane s IKEA-om, koje nam mogu pomoći da budemo bolji", kazao je Maeztu.

Ingka je u proteklim godinama počela ulagati u kompanije poput britanske inovativne tehnološke tvrtke Winnow čija im tehnologija umjetne inteligancije pomaže smanjiti otpad u restoranima.

Iz uprave poručuju i da očekuju snažniji rast prodaje u predstojećem razdoblju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close