Navalite

Za 100 eura svatko može postati suvlasnik tvrtke Mate Rimca

Tvrtka Greyp na ovaj način kani prikupiti pet milijuna eura.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 09. 2019. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: tportal / Mate Rimac

Tvrtka Greyp Mate Rimca, koji je poznat po razvoju luksuznih električnih automobila u sklopu tvrtke Rimac Automobili, u ponedjeljak u podne započela je zanimljivu digitaliziranu ponudu potencijalnim ulagačima.

Naime, nakon što je Mate Rimac svojim automobilima već izazvao popriličnu pozornost ulagača u svijetu, sada s električnim biciklima Greyp svakome nudi mogućnost da postane suvlasnik. Jedan od trenutnih suvlasnika Greypa je Porsche, koji drži 11 posto, piše Index.

Kupnjom udjela svaki ulagač ostvaruje pravo glasa u upravljačkim odlukama i pravo na isplatu dividende, a minimalni početni ulog je 100 eura.

Ponuda udjela u tvrtki vrši se putem novog modela prikupljanja sredstava - Equity Token Offering (ETO). Radi se o hibridnom investicijskom modelu koji kombinira prednosti inicijalne javne ponude dionica (IPO) i ICO (Initial Coin Offering) model koji se zasniva na blockchain tehnologiji, te venture capital model.

Drugim riječima, zahvaljujući tehnološkom pristupu, proces ulaganja je lagan, ali za razliku od ICO modela u kojem ulagač može ostati anoniman, ETO ulagači postaju dioničari s određenim pravima pa se moraju registrirati na primjeren način.

Cijeli proces odvija se na njemačkoj Neufund platformi, gdje se ulagači mogu registrirati i predbilježiti za kupovinu tokena bez obveze. Za tri tjedna kreće faza privatne prodaje tokena u kojoj sudjeluju samo ulagači koji su se registrirali putem Neufund platforme, te oni pritom ostvaruju popust od 10 posto.

Sljedeća faza je javna prodaja tokena, u slučaju da ostane nešto od privatne prodaje. Investitori će svoj udio u Greypu moći kupiti eurom i kriptovalutom ether, u kojoj će se isplaćivati i dividenda.

Tvrtka Greyp na ovaj način kani prikupiti pet milijuna eura.

Greypova digitalizirana ponuda dionica je velik korak prema realiziranju Matine vizije istinski umrežene, održive budućnosti, poručili su iz tvrtke.

Kopirati
Drag cursor here to close