Incel

Vrijednost piralena 33.000 puta veća od dozvoljene

Ukoliko uzmemo u obzir da je, prema riječima stručnjaka, dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu, prostom računicom vidimo da je prisustvo kancerogenog ulja na pojedinim mjestima u "Incelu" i oko 33.000 puta veća
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 12. 2019. u 09:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijednost piralena na pojedinim mjestima u krugu "Incela" iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, rezultati su najnovije analize koju je u listopadu i studenom radila Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je i potvrdila ove rezultate za Nezavisne.

Ukoliko uzmemo u obzir da je, prema riječima stručnjaka, dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu, prostom računicom vidimo da je prisustvo kancerogenog ulja na pojedinim mjestima u "Incelu" i oko 33.000 puta veće od dozvoljenog.


"Rezultati kemijske analize su pokazali prisustvo piralena u zemljištu, koje u pojedinim uzorcima iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, dok u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno njegovo prisustvo, zbog čega će se ponavljati uzorkovanje radi predostrožnosti", kazali su za "Nezavisne" u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banja Luka.

Kako su naveli, Ekološka inspekcija je tjekom listopada i studenog putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen.

"Isto tako su izvršena uzimanja pet uzoraka podzemnih voda iz pijezometara, tri uzorka ribe, dva uzorka pilećeg mesa, jedan uzorak povrća, a osim toga i jedan uzorak povrća koji je analiziran na teške metale", pojasnili su u Odjeljenju.

Kako kažu, osim ovih analiza, kod devet uzoraka zemljišta, od spomenutih 101, urađene su i kemijske analize na policiklične aromatične ugljovodonike, ukupne naftne ugljovodonike i teške metale.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banja Luka, je, govoreći o daljim koracima koje planiraju poduzeti, za "Nezavisne" rekao da je za 18. prosinac planiran sastanak sa timom eksperata.

"Sada smo sve podatke obradili i čekamo da to iznesemo pred timom", istaknuo je Kecman.

Kako je dodao, grad Banja Luka je do sada uradio tri monitoringa, te je prvi put izuzeto osam, drugi 44, a treći, najnoviji 101 uzorak.

"Granična vrijednost piralena za prostor RS je 0,2 mg/kg, dok je europska još manja i iznosi 0,02 m/kg", rekao je Kecman.

Podsjećanja radi, prilikom posljednjeg sastanka s ekspertima nizozemske firme "Tauv", koji su angažirani za rješavanje problema zemljišta zagađenog piralenom u "Incelu", predstavnici Inspekcije grada Banja Luka su bili ogorčeni jer eksperti ni nakon više od dva mjeseca nisu ponudili konkretno rješenje za sanaciju tog zemljišta, niti su iznijeli podatke o razini zagađenja u poslovnoj zoni.

Naime, predstavnici gradske inspekcije su istakli da uopće nisu zadovoljni informacijama koje je tada iznio Baudevajn Foke, ekspert nizozemske firme "Tauv". On je tada na skupu u poslovnoj zoni "Incela" predstavio inicijalni konceptualni model i analize rizika za lokaciju bivše tvornice.

Inspektori su, međutim, naveli da su informacije previše uopćene.

Podsjetimo, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen u "Incelu" u ožujku ove godine, angažirana je Ekološka inspekcija grada Banja Luka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

Kopirati
Drag cursor here to close