Kako dalje?

Vodeće kompanije u razgovoru s ministrom trgovine

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost svojim sugovornicima na brizi za zaposlene i činjenici da vode računa o zaštiti njihovog zdravlja u aktualnoj epidemiološkoj situaciji.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 03. 2020. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas video konferenciju sa predstavnicima vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH, sa kojima je razgovarao o uvjetima i rezultatima poslovanja u novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemijom korona virusa.

Ministar Košarac informirao je sugovornike o mjerama koje resorno Ministarstvo aktivno poduzima u cilju ublažavanja negativnih efekata na domaće gospodarstvo. Upoznao je sudionike današnjeg sastanka o listi vitalnih proizvoda koji će imati olakšani promet između zemalja CEFTA-e zahvaljujući osnivanju tzv. zelenih prioritetnih traka. Ministar Košarac napomenuo je da će konačnu listu vitalnih proizvoda definirati Tajništvo CEFTA-e, nakon što izvrši analizu predloženih listi vitalnih proizvoda, koje su dostavile sve zemlje članice CEFTA-e.

Ministar Košarac podsjetio je sugovornike da je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio 24-časovno prisustvo veterinarskih inspektora na definiranim graničnim prijelazima, te utvrdio da je BiH jedina od zemalja u regiji u kojoj ova mjera funkcionira. Podsjetio je i da je od Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH zatražio da omoguće nesmetan transport robe za koje je potrebna ''D'' dozvola preko određenih graničnih prijelaza, kako bi se domaćim poljoprivrednicima osigurali uvjeti za predstojeću proljećnu sjetvu.

Ministar Košarac naglasio je da je od ključne važnosti da vanjskotrgovinski promet funkcionira u aktualnim uvjetima, te poručio da sve institucije moraju učiniti maksimalne napore da, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu olakšavanju poslovanja domaćih gospodarstvenika u novonastalim okolnostima.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost svojim sugovornicima na brizi za zaposlene i činjenici da vode računa o zaštiti njihovog zdravlja u aktualnoj epidemiološkoj situaciji, ističući da je to nulti prioritet.

Zajednička ocjena predstavnika vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH je da su zadovoljni naporima i angažmanom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u sadašnjim okolnostima. Oni su podržali inicijativu resornog ministra Košarca za organizacijom današnje videokonferencije, te istaknuli da je to jedan od primjera odgovornog odnosa institucija prema realnom sektoru.

Predstavnici vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH informirali su ministra Košarca o uvjetima u kojima njihove kompanije posluju i problemima sa kojima su suočeni usljed širenja korona virusa. Naglasili su da se, u odnosu na početak epidemije, stanje danas normaliziralo, te zatražili da određene robe budu u povoljnom režimu transporta između zemalja CEFTA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close