Nakon sjednice

Vlada traži reviziju Aluminija i najavljuje mogućnost mirovanja proizvodnje

Dvije varijante je Vlada Federacije BiH ponudila za mostarski Aluminij.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 10. 2018. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada će izdvojiti  milijun KM za potrebe Aluminija te 100 tisuća KM za reviziju poduzeća.

Nakon toga će predložiti mjere te očekuju da se i Hrvatska uključi u rješavanje problema.

Dvije varijante je Vlada Federacije BiH ponudila za mostarski Aluminij. Prva je varijanta proizvodnja nakon revizije poslije koje će biti donesena odluka hoće li biti proizvodnja povećana.

Dvije nesreće

Druga je varijanta prelazak u topli režim, a to znači da neće biti proizvodnje ali da će se ćelije održavati na životu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je kako vlada kojoj je na čelu neće dozvoliti gašenje tvornice.

''Aluminij ima dvije nesreće. Jedna je to da je cijena aluminija na svjetskom tržištu pala, a druga je da je porasla cijena električne energije. Moramo vidjeti kakvo je točno stanje u kompaniji. Mi smo većinski vlasnik kompanije, tako da sve što radimo u Aluminiju, moramo raditi sinkronizirano sa suvlasnicima'', rekao je Novalić i dodao kako se u rješavanje ovog problema mora uključiti i Vlada Republike Hrvatske.

Naglasio je da će se Aluminiju jamčiti topli režim, što znači da neće biti smrzavanja ćelija u tvornici.

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije je ukazao da je jedan od šest zaključaka taj da se angažira kompanije koja će izvršiti financijsku reviziju koja će morati biti izvršena za 30 dana.

Dogovoriti reprogram

Vlada Federacije BiH je zadužila Aluminij i JP Elektroprivredu HZ-HB Mostar da pokrenu aktivnost reprograma duga.

U informaciji je navedeno da zbog neizmirenih dugovanja prema sudionicima na tržištu električne energije u BiH (NOS, OIEiEK, Elektroprijenos) ovom društvu prijeti realna opasnost od gašenja proizvodnje nakon 21.10.2018. godine zbog isključenja sa elektroenergetske mreže.

''Ova dugovanja nastala su kao posljedica iznimno visokih troškova električne energije i ključnih sirovina (glinica, koks, smola) i dovela su poduzeće u situaciju neodrživog poslovanja uslijed nedostatka likvidnosti. Usporedbe radi, u rujnu 2018. u odnosu na rujan 2017.  godine trošak električne energije je veći za 4,3 milijuna KM, a trošak glinice za 6,2 milijuna KM, dok je cijena metala na Londonskoj burzi manja za 29 eura'', navela je Vlada F BiH.

Aluminij izložen brojnim rizicima

U informaciji je navedeno i da je, uz sve rizike vezane za tržišna kretanja, Aluminij izložen brojnim drugim rizicima vezanim za akumulirana dugovanja i nedostatna novčana sredstva, te da 85 posto ukupnih troškova čine električna energija i osnovne sirovine i materijali.

Obveze ovog društva po kreditima i prema dobavljačima s 30.9.2018. godine iznose 344.615.922 KM i to prema komercijalnim bankama 23.426.289 KM, krediti pravne osobe 188.412.142 KM i tekuće obveze - dobavljači 132.777.491 KM. S ovim datumom Aluminij ima ukupne obveze prema JP EP HZHB po osnovu starih dugovanja u iznosu od KM 181.311.459,62 KM. Mjesečno za servisiranje kreditnih obaveza po sporazumu Društvo izdvaja 1.620.000 KM koji su veliki teret za njegovu likvidnost. Zbog ovih obveza blokiran je račun od strane Elektroprijenosa BiH.

Od 21.10.2018 Aluminij d.d. Mostar nema opskrbljivača električnom energijom, a nisu plaćeni doprinosi od veljače 2018. godine.

36 milijuna duga za struju

Ako se uzmu u obzir trenutne cijene samo dvije ključne rashodovne stavke (električna energija i glinica), analiza pokazuje kako je trošak samo električne energije i glinice veći od prosječne prodajne cijene, te ovo društvo ne može poslovati uz takve cjenovne parametre.

''Sagledavajući trenutnu cijenu glinice, može se reći da je na povijesno najvišoj razini i u skladu s najavama na tržištu, očekuje se njezino postupno snižavanje. U prvoj polovici listopada 2018. godine, već su primjetni trendovi snižavanja i vraćanja u donekle prihvatljive poslovne okvire. Niža cijena glinice osjetit će se na poslovanju Aluminija d.d. Mostar u studenom, ukoliko bude poslovao u tomu razdoblju'', navodi se.

Vlada je nakon sjednice objavila kako je Aluminij dužan za isporučenu električnu energiju u 2018. godini 36.711.287 KM, od čega NOS-u BiH 3.627.878 KM, OIEiEK 4.556.683 KM, Elektroprijenosu 4.590.410 KM i Elektroprivredi HZHB 23.936.315 KM.

Dugovanja po osnovu doprinosa i poreza iz i na plaće, na dan 31.8.2018. godine iznose 5.676.208,92 KM, navedeno je informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Osigurati uštedu

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo financija da razmotre mogućnost osiguranja sredstava (jamstava) kod banaka za Aluminij s ciljem nabavke električne energije i sirovina neophodnih za proces proizvodnje.

Aluminij d.d. Mostar Vlada je zadužila da osigura sve mogućnosti uštede i da, u skladu s tim, sačini prijedlog mjera.

Video: Vlada FBiH će se uključiti koliko može u rješavanje problema Aluminija

Vlada traži od Aluminija da, putem Uprave i Nadzornog odbora, pokrene proceduru financijske konsolidacije društva u skladu sa Zakonom o konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH i Uredbom o financijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Dostaviti proceduru gašenja

''Imajući u vidu trenutno stanje u Aluminiju, Vlada je zadužila Upravu i Nadzorni odbor da nađu revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju poslovanja Aluminija. S tim u vezi, danas je pokrenuta je inicijativa da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo financija pripreme odluku o izdvajanju 1.100.000 KM iz tekuće rezerve za angažiranje revizorske kuće koja će napraviti dubinsku analizu stanja u ovoj kompaniji, te za druge troškove. Nadzorni odbor i Upravu Aluminija Vlada je zadužila da Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dostave podatke o potrebnoj količini električne energije za rad Aluminija u takozvanom 'toplom režimu', kao i sveukupnu proceduru eventualnog gašenja svih ćelija. Potrebna je procjena vremena i način na koji to može biti urađeno, potrebna količina električne energije i procjena prihoda i rashoda za to razdoblje'', navela je Vlada Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close