Premijer

Vlada nije razmatrala ponudu za Aluminij, ali ima uvid u ugovor

''Ugovor je po našem zahtjevu znatno poboljšan, nema više pritiska da oslobađamo od carina na određene robe i to je sad odluka Uprave i menadžmenta Aluminija'', kazao je Novalić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 03. 2020. u 18:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da Vlada Federacije BiH nije razmatrala ponudu "Abraham Grupacije" o zakupu dijela imovine Aluminija Mostar, ali da je dobila ugovor te da ima uvid u njega.

''Ugovor je po našem zahtjevu znatno poboljšan, nema više pritiska da oslobađamo od carina na određene robe i to je sad odluka Uprave i menadžmenta Aluminija'', kazao je Novalić danas na pres-konferenciji.

Istaknuo je da tu Vlada FBiH ima manjinski udio te da će pristati na svaki angažman samo pod jednim uvjetom, a to je da ugovor bude prekinut prvi put kada se plaća ne isplati radnicima.

Podsjetimo, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović za agenciju Fena rekao je kako Abraham Grupa definitno iznajmljuje pogone Aluminija, s 200 radnika.

''Definirana je prosječna plaća i niz drugih stvari koje obvezuju obje strane, da se stabilizira ljevaonica u prve dvije godine i da se stvori energetski i svaki drugi okvir za pokretanje procesa proizvodnje u elektrolizi i anodama. Ovo je veliki trenutak da nakon svih silnih problema koje smo imali od sedmog mjeseca prošle godine, počinjemo i drugačije promišljati o pokretanju novog Aluminija, ali isključivo na tržišnim osnovama. To je i osnovna vrijednost ovog sporazuma'', obrazložio je Čović.

No, nakon toga Žurnal je objavio da je federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ustvrdio da do službenog prihvaćanja ponude za Aluminij još nije došlo.

U izjavi za BHT1 Džindić je tvrdio da je vlada dobila korigiranu ponudu, nešto bolju od prethodne, ali da je i nju vratila na doradu. 

Kopirati
Drag cursor here to close