Zakon

Vlada Federacije definirala: Što je ugostiteljstvo i tko je ugostitelj?

Za početak rada ugostiteljskog objekta moraju biti osigurani poslovni prostor, uređaji, oprema i ispunjeni standardi i uvjeti u pogledu zaposlenih osoba.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 10. 2017. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije na današnjoj sjednici u Sarajevu ustvrdila je kako je predviđeno osnivanje registra ugostiteljstva u Federaciji BiH kojim bi bili obuhvaćeni svi subjekti koji se bave tom djelatnošću.

Naime, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o ugostiteljstvu FBiH čiji je cilj je doprinijeti suzbijanju sive ekonomije i osigurati bolju zaštitu korisnika ugostiteljskih usluga. S tim u vezi, predloženim rješenjima se nastoji uvesti više discipline u tu oblast.

Kako je priopćeno, omogućava se uvođenje fizičkih osoba iznajmljivača u sustav u Federaciji BiH. S tim u vezi jača se odgovornost svih subjekata u pogledu organizacije i pružanja ugostiteljskih usluga.

Tko nije ugostitelj?

Prednacrtom su jasnije podijeljene nadležnosti federalnih i županijskih organa, kao i inspekcijski nadzor u pojedinim oblastima. Odredbe tog prednacrta su u potpunosti usuglašene sa Zakonom o prekršajima.

Nacrt zakona ugostiteljskom djelatnošću smatra pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja. Ta djelatnost može biti obavljana i u prijevoznom sredstvu, te kao osnovna i sporedna.

''Ugostiteljstvom se ne smatra, između ostalog, pružanje usluga ishrane i smještaja u objektima ustanova socijalne pomoći, zdravstva, odgoja i obrazovanja, ako te usluge pružaju uposlenici navedenih ustanova uposlenicima ili korisnicima svojih ustanova, ili uposlenicima ili korisnicima neke druge od ovih ustanova. To nije ni pružanje usluga ishrane (“toplog obroka”), napitaka i bezalkoholnih pića, bez namjere stjecanja dobiti ili drugih privrednih koristi, koje za potrebe svojih uposlenika organiziraju pravne i fizičke osobe, te federalni organi i organizacije i drugi organi uprave i organizacije u svojim poslovnim prostorijama i prostorima tijekom radnog vremena'', navodi Vlada.

Za početak rada ugostiteljskog objekta moraju biti osigurani poslovni prostor, uređaji, oprema i ispunjeni standardi i uvjeti u pogledu zaposlenih osoba.

Ugostitelj može započeti pružati usluge kada nadležnom organu uprave podnese zahtjev za obavljanje ugostiteljske djelatnosti s potrebnom dokumentacijom i priloži ovjerenu pisanu izjavu kojom jamči da su ispunjeni zakonski uvjeti.

Ugostitelj mora imati III stupanj stručne spreme

Ako ugostitelj obavlja ugostiteljsku djelatnost kao pravna osoba, a djelatnost u više objekata, dužan je da u svakom od njih obrazuje poslovnu jedinicu (podružnicu) i pribavi potrebno rješenje.

Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u komercijalnom poslovanju, ugostitelj ne smije koristiti oznaku propisane vrste i kategorije ugostiteljskog objekta posebnog standarda, odnosno oznake kvalitete koja nije utvrđena rješenjem.

U ugostiteljskim objektima je zabranjeno prodavati i posluživati alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina, a u objektu u kojem se poslužuju alkoholna pića, mora na vidnom mjestu biti istaknuta oznaka o zabrani posluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Rješenje o osnivanju ugostiteljske radnje bit će izdano osobi koja je državljanin BiH, posjeduje najmanje III stupanj stručne spreme, udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima, da joj pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti, te ako ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o zakupu i da taj prostor ispunjava propisane minimalne uvjete.

Što je hotel, što motel, a što hostel?

Prema Nacrtu zakona, hotel je ugostiteljski objekt zа smještаj u kojem se pružаju usluge smještаjа, ishrаne i pićа i druge uobičаjene u ugostiteljstvu, minimаlnog kаpаcitetа deset smještаjnih jedinicа.

Motel je ugostiteljski objekt zа smještаj u kojem se pružаju usluge smještаjа, ishrаne i pićа, u pravilu smješten uz sаobrаćаjnicu izvаn nаseljenog mjestа, nаmijenjen krаćem zаdržаvаnju gostiju, minimаlnog kаpаcitetа pet smještаjnih jedinicа.

Hostel je takav objekt u kojem se, po prаvilu, osigurava ležаj u višekrevetnim sobаmа (zаjedničko korištenje sobe), u kojem mora biti osigurano čuvanje stvari gostiju i u kojem mogu biti pružane usluge ishrаne i pićа gostima.

Restoran je prostorno-funkcionalna cjelina u kojem se na osnovu tehničko-tehnoloških i organizaciono-kadrovskih karakteristika osigurava pružanje ugostiteljskih usluga hrane, pića i napitaka.

Pojedine ugostiteljske usluge mogu povremeno biti pružane izvan ugostiteljskog objekta - na sajmovima, festivalima, vašarima, prigodnim proslavama, na drugim javnim manifestacijama ili na prostorima namjenski uređenim za pružanje ugostiteljskih usluga, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close