Vlada u Sarajevu

Ponuda za Aluminij nije među točkama

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, pred ministrima će biti Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava…
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 01. 2020. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH neće se naći ponuda izraelskog konzorcija za preuzimanje Aluminija u Mostaru.

Kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, pred ministrima će biti Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine gospodarskom društvu Aluminij.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić uoči sjednice je rekao kako su održali sastanke s četiri kompanije.

''Kada dođemo do razgovora o tome tko će osigurati električnu energiju po kojim cijenama, tu nalazimo na veliki problem. Većina njih želi da Vlada FBIH daje električnu energiju po cijenama znatno nižim nego na tržištu, pa čak i duplo i uz određenu garanciju Vlade FBiH. Na to Vlada nije mogla pristati niti će to ikada učiniti. Da je mogla tako nešto uraditi onda bi Aluminij nastavio raditi u ovom obliku. Međutim ovaj oblik poslovanja u zadnjih 10 godina nije ekonomski opravdan niti isplativ'', rekao je.

Džindić je rekao kako je Abraham grupacija ''možda jedina od ove četiri koja je konkretno ponudila jedan plan''.

''U njemu su naveli određene podatke. Ali prvi prijedlog je Vlada odbila jer nije naša nadležnost. Mi smo 44 posto vlasnici Aluminija, ne možemo razgovarati kao većinski vlasnici jer to nismo. Drugi oblik koji su ponudili jest model suradnje u obliku iznajmljivanja kompanije na 60 godina, ali iza toga ponovo stoji subvencija električne energije, a uz to Vlada ne može potpisati ugovor o najmu kada nije većinski vlasnik. Ne može govoriti u ime malih dioničara i Vlade RH koja je 12 posto vlasnik'', rekao je Džindić koji smatra da je stečaj Aluminija jedino rješenje.

Kopirati
Drag cursor here to close