Projekt

Vjetroelektranu Podveležje grade kompanije iz BiH

''Oprema za Vjetroelektranu je veoma teška i izvan standardnih gabarita. Samo jedna lopatica vjetroagregata je duga preko 50 metara i teška više od 11 tona...''
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 08. 2020. u 10:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjetroelektrana "Podveležje" u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, projekt je od obostranog interesa i koristi za lokalnu zajednicu i Elektroprivredu BiH.

Još u fazi priprema za izgradnju, lokalna zajednica je ostvarila direktne finansijske efekte. Za projekte unapređenja zaštite okoliša i životnog standarda stanovništva, Elektroprivreda BiH je Gradu Mostaru uplatila milijun KM, a uplaćena je i jednokratna koncesiona naknada u iznosu milijun i 10 tisuća KM.

Zajedničkim djelovanjem Elektroprivrede BiH i Grada Mostara, definiranim Programom o međusobnoj suradnji s ciljem realizacije Vjetroelektrane "Podveležje", rekonstruirana je dionice lokalnog puta Podvelež - Šipovac - Okolište u dužini 2,5 km.

U ovaj projekt Elektroprivreda BiH investirala je milijun KM, a osim potreba lokalnog stanovništva, zadovoljene su i potrebe transporta zahtjevene i specifične opreme iz Luke Ploče do gradilišta na podveleškom platou.

''Oprema za Vjetroelektranu je veoma teška i izvan standardnih gabarita. Samo jedna lopatica vjetroagregata je duga preko 50 metara i teška više od 11 tona, tako da smo na više lokacija ove prometnice morali uraditi detaljne rekonstrukcije horizontalnih krivina, te izmještanje stubova niskonaponske mreže'' - ističe član Stručnog tima za realizaciju LOT-a 3 - VE "Podveležje" Elvedin Borovina.

Angažman mostarskih kompanija HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga na izgradnji pristupnih puteva, servisnih prometnica i montažnih platoa za 15 vjetroagregata, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 5,2 milijuna KM (sa PDV-om), te rekonstrukciju lokalnog puta, potvrda su pozitivnog učinka provedbe projekta na razvoj lokalnog gospodarstva. U realizaciji dosadašnjih i trenutnih aktivnosti na gradilištu, angažirane su i druge kompanije iz Mostara, te sarajevske i tuzlanske (Geoing d.o.o., Građevinski istražni centar d.o.o., Tehnozaštita d.o.o. i IGH iz Mostara, Winner d.o.o., Minersko d.o.o. i IPSA d.o.o. iz Sarajeva, te Umel d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o. iz Tuzle).

Puštanjem objekta Vjetroelektrane u pogon lokalna zajednica će imati godišnje prihode po osnovu koncesione naknade u iznosu 2,5 posto od ostvarene proizvodnje u tijeku godine, po osnovu poreza na dobit, drugih poreza, naknada i doprinosa. Na ovaj način financijska osnova za razvoj lokalne zajednice i Federacije BiH bit će značajno poboljšana. Neće izostati ni pozitivne refleksije na razvoj infrastrukture i turizma, priopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Elektroprivreda BiH je i ovim projektom potvrdila da je društveno odgovorna kompanija, koja u svoje poslovanje i razvojne planove integrira brigu o društvu, razvoju društvene zajednice, brigu o okolini i njenoj zaštiti.

''U realizaciji projekta Vjetroelektrana Podveležje, slijedili smo pozitivne primjere svjetske prakse u senzibiliranju javnosti uspostavom partnerskih odnosa sa lokalnom zajednicom. Istraživanja provedena u pojedinim državama pokazuju da je uspješnost lociranja novih objekata gotovo proporcionalna stepenu saradnje ostvarene između elektroprivrednih kompanija i lokalnih zajednica'' - navodi rukovoditelj Službe za komunikacije u Elektroprivredi BiH Midheta Kurspahić.
Uvažavajući interese lokalne zajednice čija je podrška i aktivno učešće od krucijalne važnosti za realizaciju projekata, Elektroprivreda BiH u provođenju pripremnih aktivnosti, programe međusobne suradnje uspostavlja i sa drugim gradovima i općinama na čijim područjima je započeta ili planirana izgradnja novih proizvodnih objekata, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close