Zaštuitari odlaze

Vitezit bez nadzora: Lašvanska dolina može letjeti u zrak!

Zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plaće te da nitko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, Vitezitovi zaštitari napuštaju radna mjesta.
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 09. 2019. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unutarnja zaštitarska služba Vitezita u ponedjeljak u 19 sati prestaje s radom te će tone opasne otpadne kiseline, koja može dignuti u zrak pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza, ostati bez nadzora, objavio je Dnevni avaz. 

Zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plaće te da nitko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, Vitezitovi zaštitari napuštaju radna mjesta.

Pročitajte još

''Prethodno ste upozoreni da će doći do napuštanja radnih mjesta ako ne reagirate, a ovim dopisom skidamo sa sebe svu odgovornost za eventualne posljedice koje mogu nastupiti povlačenjem Službe sigurnosti'', navodi se u dopisu Vitezitovih zaštitara naslovljenog na direktora Direkcije Envera Mujezinovića. 

Naime, kako je prošle godine objasnio Maid Neslanović, šef Vitezitovog pogona za proizvodnju nitroglicerina, radi se o otpadnoj kiselini, koja u sebi sadrži određen postotak izuzetno nestabilnog i opasnog nitroglicerina.

''Imamo skoro 300 tona, kako je mi zovemo, otpale kiseline, koja, u slučaju eksplozije, može uništiti cijeli kraj'', kazao je Neslanović te je dodao da se takva opasnost ne može ignorirati, a da se svakim danom nebrige vlasti za ovu firmu povećavaju i šanse da se nešto takvo dogodi.

''Ako bi kiselina eksplodirala, cijeli grad bi bio u opasnosti'', upozorio je Neslanović.

Prije se, kaže, takva kiselina odmah prodavala, odnosno nije se gomilala na jedno mjesto, a problema je bilo i u prošlosti.

''U Vitezitu pamtimo dvije havarije, jednu 1964. i drugu 1978., u kojima je poginulo više desetaka ljudi. Eksplodirali su cijeli objekti, a eksplozija je komade zgrade, teške i do tonu, razbacala po četiri ili pet kilometara. Kosti poginulih radnika nalazile su se kilometrima razbacane po okolnoj šumi'', rekao je Neslanović.

Kopirati
Drag cursor here to close