Aluminij

Višak struje u zraku: Na što se trošio novac ako se nije plaćala struja

Iz EP HZHB potvrđeno je da će ovo poduzeće morati keditno zadužiti kako bi se isplatila struja koju je elektroprivreda otkupila za Aluminij od Hrvatske elektroprivede.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 07. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda federalnog parlamenta Aner Žuljević zatražio je javnu objavu izvješća o stanju elektro-energetskog sustava nakon isključenja mostarskog Aluminija. Izvješće sadrži niz izuzetno zabrinjavajućih informacija. Štete, kaže Žuljević, mogu biti ogromne. U međuvremenu iz EP HZHB potvrđeno je da će ovo poduzeće morati keditno zadužiti kako bi se isplatila struja koju je elektroprivreda otkupila za Aluminij od Hrvatske elektroprivede.

U pismu koje je Nezavisni operator sistema uputio DERK-u, a koje je u posjedu N1, navodi se da je isključenje Aluminija s prenosne mreže imalo izražene negativne posljedice, prvenstveno na stanje naponskih prilika. U elektroenergetskom sistemu već duže vrijeme izražen je problem previsokih napona, koji je ovim isključenjem dodatno pojačan... ili kako se navodi u pismu:

"Aluminij je pored preuzimanja aktivne snage, sa prenosne mreže preuzimao i značajnu količinu reaktivne snage oko 80 MVA, što je bilo od pomoći u regulaciji naponskih prilika. Isključenjem Aluminija inače previsoki naponi dodatano su povećani za 3 do 4 kV južnom dijelu elektroenergetskog sektora. Isključenje ovako velikog potrošača moglo bi izazvati i prpbleme sa viškom proizvodnje u BiH, koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosivih kapaciteta. Kao primjer navodimo podatak, da se u periodu veljača i ožujak 2018. godine iz BiH izvozilo 1.300 MWh/h, gdje je EES BiH bio na granici ugroženosti i navedeni iznos izvoza ne bi bio ni odobren da Aluminij nije bio u pogonu."

 

Sa postojanjem pisma koje je upućeno na adresu DERK-a pod oznakom hitno upoznat je i izaslanik u Domu naroda FBiH, Aner Žuljević koji je i službeno zatražio od nadležnih agencija da javno objave izvještaje o šteti i mogućim posljedicama gašenja Aluminija.

Drugi dio pisma upravo se odnosi na ekonomski aspekt koji će uticati na mnoge, moguće i građane, posebno ako se ima u vidu da je samo u prvoj polovini 2019.godine Aluminij mjesečno trošio oko 10 posto ukupno proizvedne elektruične energije sa prenosne mreže. Ili kako je navedno u pismu NOS-a:

"Kako prema odluci DERK-a 90 posto iznosa troškova za sistematsku i pomoćne usluge kao i troškova za rad NOS-a plaćaju potrošači , isključenje Aluminija će financijski dodatno opteretiti ostale potrošače u BiH Zbog toga će ostalim potrošačima neminovano morati biti povećan udio u plaćanju obaveza za navedene usluge u iznosu koji je otpadao na Aluminij. Konkretno, to bi do kraja ove godine iznosilo preko 2.000.0000 KM za sistemstku uslugu te približno 390.000 KM za rad NOS BIH."

U nadležnim agencijama i institucijama bez pojašnjenja, osim onog neslužbenog u NOS-u da viškove električne energije nije moguće prodati kako su to tvrdili u federalnoj vladi, jer BIH ima zaostale prenosne mreže. U međuvremenu iz EP HZHB su za N1 potvrdili kako će se morati i kreditno zadužiti kod komercijalnih banaka kako bi isplatili struju koju su za Aluminij kupili od Hrvatske Elektroprivrede. Riječ o 65 milijuna KM.

Aluminij je prosječno mjesečno trošio oko 11 milijuna KM struje, ovisno o cijeni struje na tržištu. Krajem listopada prošle godine Vlada Federacije BiH dala je suglasnost na sporazum Aluminija i Elektroprivrede HZ HB o otplati duga za isporučenu struju.

Ipak do kraja siječnja uplaćeno je svega 4,5 milijuna KM. Još jedno pitanje koje se postavlja u ovoj priči, a što je za sada bez odgovora - na što je Aluminij potrošio novac proteklih šest mjeseci, ako nije platio struju, ali ni izmirio svoje obaveze prema NOS-U, Elektroprenosu, PIO. Jer kombinat je radio zaključno sa prošlom srijedom.

Kopirati
Drag cursor here to close