HT Mostar i BH Telecom

VIDEO | Počela je dubinska analiza stanja u dva telekoma u vlasništvu FBiH

Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 09. 2017. u 06:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo počeli su raditi dubinsku analizu stanja u dva telekoma koji su u njezinom vlasništvu. Osim toga, pokrenut je postupak promjene statuta društva HT Mostar, kojim će zagrebački HT izgubiti pravo prvootkupa većinskog udjela Federacije BiH u ovoj tvrtki.

Pokrenuta je promjena statuta HT-a Mostar u kojem Federacija BiH ima većinski udio dionica. Zagrebački HT je drugi na listi po broju dionica. Prije skoro 11 godna potpisan je ugovor u kojem je navedeno da prilikom prodaje udjela Vlade Federacije u HT-u Mostar pravo preče kupovine dionica ima zagrebački HT.

''Cilj je da se sporna stavka - pravo prvootkupa otkloni. Iako je kroz ovo razdoblje i u prethodnom mandatu kroz 10 godina doneseno niz odluka kojim se to zahtijevalo, to nije učinjeno. Čak ima i presuda Županijskog suda Sarajevo iz 2012. kojom se to tražilo'', kaže za Federalnu televiziju Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Zagrebački HT je u vlasništvu Deutsche telekoma, koji je vlasnik i crnogorskog i makedonskog telekoma. Na upit FTV-a, samo informacija da su u stalnoj komunikaciji s resornim federalnim ministarstvom i da zajedno rješavaju pitanja koja proizlaze iz sporazuma o HT-u Mostar. No, iz HT-a Mostar, umjesto konkretnih odgovora, kritike: ''Pitanja koja ste nam proslijedili pitanja su za našeg vlasnika (op.a. Vlada FBiH), pa ih možete postaviti njima, a ne HT-u Mostar. Uz to, FTV je dosad imala jako nekorektan odnos prema HT-u Mostar u svome izvješćivanju. Stoga ne želimo davati nikakve izjave FTV zbog naprijed navedenih razloga'', naveli su iz HT-a Mostar.

BH Telecom je 2016. godinu završio s nepunih 76 milijuna maraka dobiti. Banjalučka M:tel grupa, koju čini Telekom Srpske, Logosoft Sarajevo i Mtel Austrija 2016. godinu završila je sa 65 milijuna maraka dobiti. Iako bilježi bolje poslovne rezultate nego prethodnih godina, HT Mostar je krajem prošle godine ostvario 7,6 milijuna maraka dobiti.

Za ekonomske stručnjake, upravo su poslovni rezultati telekoma izuzetno bitni.

''Jesu li ti subjekti u tom trenutku spremni za privatizaciju i jesu li oni dovedeni do situacije kad se može postići maksimalna vrijednost - to zavisi i od situacije unutar tvrtke i od trenutačnog stanja na tržištu'', objašnjava za Federalnu TV Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.

Stanje u BH Telecomu i HT-u Mostar bit će utvrđeno dubinskom analizom poslovanja, nakon čega će Vlada zauzeti službeni stav o sudbini ovih poduzeća.

''Cilj dubinske analize je da se prije svega snimi činjenično realno stanje kao i da se zauzmu stavovi u nekom budućem djelovanju tih operatera'', ističe Lasić u razgovoru za FTV.

Telekomi su neizbježna tema i sastanaka na visokoj razini. Tako su premijer Federacije Fadil Novalić i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyt Yee razgovarali o dubinskoj analizi poslovanja BH Telekoma i HT Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close