Fojnica Milk

Uspješna priča | Mljekara koja vraća nadu farmerima fojničkog kraja

Nermin Omanović je prije nekoliko godina započeo obiteljski biznis u Fojnici, nastojeći osigurati egzistenciju sebi, ali i brojnim farmerima sa područja ove općine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 09. 2019. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Omanović je prije nekoliko godina započeo obiteljski biznis u Fojnici, nastojeći osigurati egzistenciju sebi, ali i brojnim farmerima sa područja ove općine.

Za kratko vrijeme, ''Fojnica Milk'' je postala poznato ime u preradi mlijeka i proizvodnji tradicionalnih mliječnih proizvoda. Priča ove kompanije je jedna od uspješnih primjera razvoja bosanskohercegovačke poljoprivrede.

''Ono što treba posebno naglasiti kada je u pitanju naša proizvodnja jeste to da smo i dalje bazirani na tradicionalnu recepturu i proizvodnju baš onako kako se radi u domaćinstvima s tom razlikom da se naša proizvodnja odvija u higijenski kontroliranim uvjetima pod stalnim veterinarskim nadzorom kao i stalnom laboratorijskom kontrolom, kako kvalitete, tako i higijenske ispravnosti naših proizvoda'', kazao je Nermin.

Izvor fotografije Facebook / Fojnica Milk: Proizvodnja tradicionalnih mliječnih proizvoda

''Mlijeko koje prerađujemo sakuplja se dnevno i to od petnaestak kooperanata uglavnom sa okolnih farmi. Dnevno se sakupi oko 700 litara.  Naš moto je da uvijek kvalitetu stavljamo ispred kvantiteta, a mišljenja sam de se jedino tako možemo upustiti u borbu na tržištu sa velikim industrijama. Tri bitna faktora koji se moraju zadovoljiti da bi se mogao proizvesti kvalitetan, prirodan proizvod su: kvalitetna sirovina, pravilna prerada i kratak put od mužnje do stola'', pojašnjava.

Fojnički svježi, dimljeni i masni sir prepoznali su kupci širom zemlje, pa se danas proizvodi Omanovića mogu pronaći u većim tržnim centrima, ali i manjim trgovačkim radnjama zdrave hrane.

Izvor fotografije Facebook / Fojnica Milk

''Danas zapošljavamo sedam radnika. Želimo povećati kapacitete na 2000 litara dnevno u preradi. To traži ulaganja u nabavku opreme i proširenje objekta. Uspješno surađujemo sa USAID/Sweden FARMA II projektom na usvajanju standarda i razvoju proizvodnje. Nadamo se realizaciji i novih aktivnosti kojim ćemo proširiti proizvodnju na polutvrde i tvrde sireve'', dodaje Nermin.

Nermin želi da priča ''Fojnica Milk'' bude putokaz drugim mladim ljudima da se okrenu biznisu i pronađu svoj model koji će im osigurati egzistenciju u domovini. 

''Ukoliko imate neku ideju za pokretanje vlastitog biznisa nemojte se bojati da je pokušate realizirati. Nemojte odustajati na prvoj prepreci, jer u svakom poslu bude situacija kada mislite da se nalazite u bezizlaznoj situaciji i da je jedino rješenje da odustanete i da, nažalost kao mnogi, sreću potražite u nekoj drugoj državi. Međutim iz osobnog iskustva znam da treba biti uporan i strpljiv, jer uspjeh ne dolazi preko noći a uvijek se nađe neko rješenje'', dodaje Nermin.

Kopirati
Drag cursor here to close