Klime se ne gase

Unatoč iznimno visokim temperaturama iz Elektroprivrede poručili: Nema nestašice struje

Posljednjih dana klima-uređaji u južnim dijelovima zemlje gotovo se ne isključuju, čak i preko noći, tijekom kojih se tek neznatno snizi temperatura zraka.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 07. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neće doći do nestašice električne energije niti se očekuju problemi zbog povećane potrošnje zbog iznimno visokih temperatura posljednjih dana, izvijestili su iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne te potvrdili kako je došlo do porasta potrošnje, prenosi Večernji list.

Posljednjih dana klima-uređaji u južnim dijelovima zemlje gotovo se ne isključuju, čak i preko noći, tijekom kojih se tek neznatno snizi temperatura zraka. Povećana je prodaja tih uređaja, dok je dočekati servisere za popravak kvara ili pak ugradnju ravno zgoditku na lotu.

Loša hidrologija

''Zbog iznadprosječnih temperatura za ovo doba godine, potrošnja električne energije porasla je za oko 10 posto u odnosu na isto razdoblje prethodnih godina'', rekla je za Večernji list voditeljica Sektora korporativnih komunikacija EP HZ HB Marija Buntić.

Po njezinim riječima, unatoč povećanju potražnje, distributivna mreža ovog elektroprivrednog poduzeća u stanju je odgovoriti potrebama tržišta.

''Naša distributivna mreža adekvatna je potrebama, spremni smo i na povećanu potrošnju. Kvarovi na mreži nisu veći uslijed povećanja potrošnje, a svi eventualni kvarovi otklanjaju se u najbržem mogućem roku'', kaže Buntić.

Razlog više za optimizam kako neće biti oscilacija pri opskrbi električnom energijom leži u činjenici da je ova tvrtka ulagala u nove izvore opskrbe.

''Uz hidropotencijal, u svom proizvodnom sustavu imamo i vjetroelektranu Mesihovina te trgovinu energentima. Bez obzira na lošu hidrologiju, nećemo imati probleme s opskrbom. Imamo dovoljan broj ekipa za otklanjanje kvarova, tako da svim svojim potrošačima jamčimo kontinuiranu, kvalitetnu i dovoljnu opskrbu električnom energijom '', ističe Marija Buntić.

Po nedavnom izvješću koje su predstavili iz EP HZ HB, i prošle je godine, unatoč lošoj hidrologiji i svim posljedicama koje je donijela pandemija COVID-19, EP HZ HB uspješno poslovao.

U pogonima EP HZ HB proizvedeno je 1681,43 GWh električne energije, što je bilo manje od planiranog za 18,4%. Pri tome je distribucijska potrošnja u razdoblju 2020. godine iznosila 1,3 gigavatsati električne energije te je manja od planiranog za 3,9 posto. Tijekom te godine nabavljeno je 857,39 GWh, što je u odnosu na planirano više za čak 60%.

Istodobno je prodano 895,75 GWh električne energije, što je 7,3% više od plana za prošlu godinu. Unatoč svim poteškoćama u poslovanju, ulagalo se u proizvodnju, iako značajno manje nego što se planiralo. Tako su investicije iznosile 33,4 milijuna maraka, što je za 42,7 posto manje od planiranih. Iz vlastitih sredstava investirano je 21,12 milijuna maraka, a iz kreditnih sredstava 9,81 milijun te iz ostalih izvora 2,47 milijuna maraka.

Iako se ove godine provodi rekonstrukcija agregata na HE Rama, to ne bi trebalo bitnije utjecati na godišnju proizvodnju. Problemi s opskrbom električne energije prisutni su u većem dijelu svijeta zbog smanjenja uporabe energije proizvedene od fosilnih goriva, ponajprije ugljena, ali i velikih suša. To posebno eskalira posljednjih dana, a pogođeni su i giganti poput Kine.

Ulaganja u proizvodnju

To samo po sebi ističe potrebu daljnjih ulaganja u proizvodnju električne energije, ponajprije iz obnovljivih izvora energije. To je upravo glavni smjer razvoja mostarske Elektroprivrede koja je prva započela sa širenjem svojih proizvodnih pogona, no veliki problem predstavljaju limitirani kapaciteti koji su rezervirani na tržištu u Federaciji BiH za, primjerice, korištenje snage vjetra ili pak sunca, ali i kako balansirati tržište i tu energiju iskoristiti.

Ovaj EP vjerojatno je jedini u ovoj regiji koji isključivo koristi obnovljive izvore energije. Trenutačno razvijaju tridesetak projekata, ukupne snage 500-600 MW. Dva projekta koja su najbliža realizaciji jesu crpna hidroelektrana koja se vezuje uz sadašnji projekt vjetroelektrane na području Tomislavgrada te nova vjetroelektrana koja se nalazi na području općine Posušje.

Kopirati
Drag cursor here to close