Posljednji pozdrav – s tugom i zahvalnošću

Umro je suosnivač i član društva dm drogerie markt Günter Bauer

Bauer je 1976. godine osnovao dm kompaniju u Austriji zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem i poslovnim partnerom Götzom Wernerom.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 10. 2020. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Günter Bauer je kao suosnivač i član društva kompanije dm drogerie markt bio najupečatljivija osoba gospodarske zajednice u Austriji kao i kći društava u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. Do 2008. godine bio je predsjednik Uprave dm drogerie markta Austrija/CEE, a do kraja 2017. godine član Nadzornog, odnosno Upravnog odbora dm-a u Njemačkoj, Austriji i u drugim dm zemljama.

Günter Bauer bio je sasvim predan viziji da u dvanaest zemalja dijela koncerna stvori kompaniju u kojoj se surađuje na temelju vrlo posebnih vrijednosti i stavova, da stvori kompaniju koja u centar svega stavlja čovjeka – i kupca i zaposlenika, koja se stalno usavršava i tako uvijek ostaje relevantna i atraktivna, u kojoj stisak ruke još vrijedi, koja je ekonomski na zdravim temeljima i u kojoj uzorno djelovanje u ekološkom i društvenom smislu nisu samo puke floskule.

Za mnoge su Günter Bauer, njegovo poimanje čovjeka, njegove vizije, njegova snaga volje i stvaralačka snaga te cijela njegova osobnost nerazdvojiv dio dm drogerie markta i njegove suštine.

Günter Bauer i dm drogerie markt

Günter Bauer rođen je 1944. godine u Melku (Donja Austrija) i odrastao je u Kremsu na Dunavu. Već ubrzo nakon obuke za trgovca u maloprodaji, Bauer, koji je bio oduševljen veslanjem, ne baš slučajno seli se u Konstanz na Bodenskom jezeru, a lokalni veslački klub – svjetski i europski prvak – ponudio mu je mogućnosti da se kao sportaš razvija i napreduje. Ubrzo potom Günter Bauer dobiva radno mjesto u trgovačkom centru Hertie, u kojem je u kratkom vremenskom periodu napredovao od trgovca-početnika do zamjenika voditelja odjela u kojem je radilo preko 50 zaposlenika.

A u veslačkom udruženju Konstanz došlo je do sudbonosnog susreta: Günter Bauer upoznaje Götza Wernera, budućeg osnivača dm drogerie markta, koji je u tom trenutku završavao posljednju godinu obuke za drogistu. Nakon samo jednog mjeseca zajedničkog treninga u veslanju, dvojac je savladao svoju prvu regatu i od tada su pobjeđivali na svakoj utrci. Iako je sportska karijera ubrzo bila završena radi novih poslovnih izazova, zajednički treninzi – i iz toga proizašla povezanost i poštovanje – bili su temelj onoga što se tek trebalo dogoditi.

Nakon nekoliko poslova u prodajnim lancima u Njemačkoj i Austriji, Günter Bauer je preuzeo rukovodstvo u Hoferu, društvu lanca Aldi u 21. bečkom okrugu. Potom je prešao u Graz, u kojem je Hoferimao svoju prvu logističku centralu. U međuvremenu je Götz Werner ostvario svoju viziju da ponudi kupcima drogerijske proizvode po diskontnim cijenama u samoposlužnim prodajnim objektima. Pozvao je svog partnera iz veslačkog čamca u Karlsruhe kako bi se upoznao s njegovom inovativnom kompanijom. Bauer je bio oduševljen konceptom zbog čega je 1976. godine preselio u Karlsruhe kako bi svoje iskustvo u razvoju prodaje podijelio s novim kolegama u Njemačkoj. Istovremeno je osnovano dm drogerie markt u Austriji i 1977. godine vratio se u svoju zemlju kako bi se u potpunosti koncentrirao na izgradnju kompanije. Prvu austrijsku dm prodavnicu otvorio je 26. studenog 1976. godine u Linzu.

Preuzimanje Vita dogerija

Razvoju dm-a doprinijelo je i preuzimanje Vita drogerijskih prodavnica uz pomoć kompanije Spar 1981. godine. Tako otvoreno je dodatnih 60 dm trgovina čime se mreža udvostručila na 132 dm prodavnice. Sredinom osamdesetih godina, Günter Bauer je svoje prodavnice dodatno želio profilirati u odnosu na konkurenciju te je 1987. godine postavio temelje današnjeg dm kozmetičkog studija i dm zdrave pauze, a 1991. godine uslijedio je dm frizerski studio.

Padom Berlinskog zida omogućeno je i širenje dm koncepta ka Srednjoj i Jugoistočnoj Europu. Do 1996. godine otvorene su dm prodavnice u Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Hrvatskoj i Italiji. Kasnije je uslijedila ekspanzija u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Rumunjsku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. Danas je dm drogerie markt zastupljen s preko 1.700 dm prodavnica u 12 zemalja dijela koncerna, a preko 100.000 dm kupaca dnevno gotovo da ne može zamisliti svoju svakodnevicu bez dm-a.

Životno djelo Güntera Bauera učinilo ga je jednim od najuspješnijih osoba austrijskog poduzetništva i šire te mu donijelo počasnu titulu Kommerzialrata koja se u Austriji dodjeljuje za posebne doprinose i dostignuća u segmentu gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close