Granice

Turistički djelatnici iz Međugorja traže spas sezone

Sastanku su nazočili predstavnici hotelijera, turističkih agencija, autobusnih prijevoznika, ugostitelja i vlasnika suvenirnica.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 07. 2020. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom informacije o nastavku zabrane ulaska stranaca u Bosnu I Hercegovinu, koju je objavio 30. lipnja predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr Zoran Tegeltija, u Međugorju se na inicijativu lokalnih turističkih djelatnika Zorana Jerkovića i Davora Ljubića, održao sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem, načelnikom općine Marinom Radišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk Predragom Smoljanom.

Sastanku su nazočili predstavnici hotelijera, turističkih agencija, autobusnih prijevoznika, ugostitelja i vlasnika suvenirnica.

Na sastanku je naglašena potreba za zajedničkim nastupom svih koji djeluju u ovom velikom Marijanskom svetištu prema institucijama vlasti u BiH. Istaknuta je pogubnost ove odluke, te da vremena za daljnje odlaganje odluke o neulasku stranaca nema. Hoteli, restorani, turističke agencije i prijevoznici ne rade od prosinca 2019. godine i svima im prijeti kolaps.

''Ukoliko bi se omogućio nesmetan ulazak stranaca u BiH, sezona bi mogla biti koliko – toliko spašena u periodu kolovoz – listopad, te bi to bila dobra najava za 2021. godinu, kada proslavljamo 40 – tu obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju'', poručeno je.

Brkić je izvjestio nazočne da nikakva nova odluka nije donesena, već su zadržane mjere donesene u ožujku 2020. Obećao je da će se, u skladu sa svojim mogućnostima, zauzeti za pomoć svojim susjedima i prijateljima iz Međugorja. Istaknuo je važnost da zahtjev prema Vijeću ministara ide po protokolu, te da bi u najboljem slučaju, ova odluka mogla biti donesena za 10 dana.

Sastanak je završio zaključkom da se ide s zahtjevom za otvaranjem granica BiH za građane EU, Švicarske i NR Kine, po uvjetima koji su vrijedili prije proglašenja pandemije, odnosno da građani EU mogu ući ili sa osobnom kartom ili putovnicom. U zahtjevu se traži od Vijeća ministara da ulazak omoguće najkasnije do 08. srpnja 2020, godine, kako bi se koliko toliko moglo spremiti za doček hodočasnika najavljenih već za kolovoz. Ističu kako će se svima omogućiti boravak u hotelima i svetištu uz pridržavanje svih predviđenih epidemioloških mjera, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close