Poslovanje

Top 20 u HNŽ: Treća županija u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti

Za razliku od prihoda gdje je ostvaren pad, kompanije bilježe porast sveobuhvatne dobit i za 2020. godinu iznosi 418,1 milijun KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 06. 2021. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan ostvareni prihod kompanija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 4,6 milijardi KM, pokazuje analiza poslovanja kompanija po ostvarenom prihodu, dobiti i broju radnika u 2020. godini.

Za razliku od prihoda gdje je ostvaren pad, kompanije bilježe porast sveobuhvatne dobit i za 2020. godinu iznosi 418,1 milijun KM.

Blagi pad je zabilježen i u broju radnika koji je prošle godine iznosio 34.512, dok je ukupan broj firmi 2.639.

Na listi TOP 20 kompanija po ostvarenom mjestu, firma Ataco d.o.o. Mostar smijenila je sa prvog mjesta Elektroprivredu HZHB koja je u 2020. godini zabilježila snažan pad prihoda i dobiti.

Poslovni priohodi ove kompanije pali su na 326 milijuna KM, nakon što su godinu ranije iznosili 489 milijun KM.

Očekujuće na listi nema više nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminij koji je u prošloj godini bio na prekretnici poslovanja. Prihodi ove kompanije su sa 279 milijuna KM pali na tek 4 milijuna KM.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županije je treća županija u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti.

Hercegovačko-neretvanska županija zauzima 2. mjesto od deset županija unutar Federacije BiH, odmah nakon Kantona Sarajevo koji je administrativno i ekonomsko sjedište ovog entiteta. HNŽ zauzima drugo mjesto od 2018. godine, do kada je bila treća najrazvijenija županija odmah nakon Kantona Sarajevo i Zapadno-hercegovačke županije, navodi se u nacrtu Strategije razvoja HNŽ 2021-2027.

Ukoliko se prpmatra sektorska struktura poduzeća, u pogledu broja produzeća i pokazatelja njihove uspješnosti najpropulzivnije djelatnosti na području Hercegovačko-neretvanske županije su Trgovina, Prerađivačka industrija i Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Foto: Akta.ba / 

Identično kao i 2019. godine, prvo, drugo i treće mjesto zauzimaju kompanije Autoceste FBiH, Premier kladionice i Ataco.

Foto: Akta.ba / 

Najviše zaposlenih i dalje ima Sveučilišta klinička bolnica Mostar koja ima 2.297 zaposlenih što je za oko 100 radnika više nego 2019. godine.

Foto: Akta.ba / 
Foto: Akta.ba / 
Kopirati
Drag cursor here to close