Financijska policija u Aluminiju

Tko se krije iz 48 imena koja su koštala Aluminij?

Tužiteljstvu je podneseno devet Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 osoba…
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 08. 2019. u 12:20 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zaključka Federalne vlade, Financijska policija Federacije BiH ušla je jutros u Aluminij kako bi izvršila uvid u ovog nekadašnjeg giganta, kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. lipnja 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja, objavila je televizija N1.

Naime, još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNK upućeno nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada nitko nije reagirao.

Ladice

U ladicama Tužiteljstva HNK već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciju potvrdili su za N1 i u federalnoj financijskoj policiji.

''Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje gospodarskog društva 'Aluminij' d.d. Mostar Kantonalnom tužiteljstvu HNK podnijela 9 (devet) Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 (četrdesetosam) osoba s prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme'', navodi se.

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nisu se  mogli dobiti, no dijelovi izvještaja odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konzultantskim uslugama.

Stanovi

Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamijenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrjednijim, no procijenjen na istu svotu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu, navodi N1.Nepovoljni ugovori s dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje... što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi ''da je vrijedila 46 milijuna, a menadžment na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 milijuna''.

Tužiteljstvo HNK ranije je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Financijske policije.

Saslušanja

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala potrebnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s 'velikim' dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

 

Usporedo s tom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.  

Kopirati
Drag cursor here to close